Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag twee bestuurders van het bedrijf ChickFriend laten oppakken in het strafrechtelijk onderzoek naar het besmette- eierenschandaal. Volgens het OM worden ze verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de leverantie of toepassing van het verboden insecticide fipronil in stallen met leghennen.
Het Nederlandse onderzoek richt zich op ChickFriend, het bedrijf dat fipronil toepaste, de Belgische toeleverancier Poultry-Vision en een bedrijf uit Nederland dat vermoedelijk samenwerkte met de Belgische toeleverancier.
In Nederland zijn acht locaties doorzocht, waaronder de woningen van de twee aangehouden bestuurders in Barneveld en Zaltbommel. In België zijn op elf plaatsen invallen gedaan. Daarbij is volgens de Belgische justitie belastend materiaal in beslag genomen.
Door het voedselschandaal zijn kippenbedrijven op slot gegooid door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarbij zijn miljoenen kippen geruimd en talloze eieren vernietigd. Hugo Bens, vakgroepvoorzitter pluimveehouderij van de ZLTO, schat de schade voor de pluimveesector op zeker 150 miljoen euro. Dat bedrag kan volgens hem verdubbelen als het consumentenvertrouwen niet snel herstelt.
De NVWA was al in november getipt over het gebruik van fipronil op pluimveebedrijven, maar het kabinet kon dat de Tweede Kamer vorige week niet vertellen. Er was toen al een strafrechtelijk onderzoek begonnen en de tip maakte deel uit van de voorbereiding van dat onderzoek, schrijven minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) donderdag aan de Tweede Kamer. ,,In het belang van het onderzoek” is er daarom niets over gezegd.
Volgens Brussel moeten Europese landen die zijn getroffen door de fipronilcrisis niet met een beschuldigende vinger naar elkaar wijzen, maar onderling samenwerken. ,,Er moet op een vastberaden, gecoördineerde en transparante manier worden samengewerkt en niet worden overgegaan tot een 'blame game'", zei een woordvoerder van de Europese Commissie.
Donderdag bleek dat ook in Groot-Brittannië vermoedelijk honderdduizenden fipronil-eieren op de markt zijn gekomen. De Britse toezichthouder FSA meldt dat het aantal geïmporteerde eieren dat afkomstig is uit pluimveebedrijven die in verband worden gebracht met het schandaal, fors hoger ligt dan eerder werd gedacht.