Twee peuters in de Verenigde Staten zijn gedood door omvallende IKEA-kasten. Het gaat om ladenkasten van het type Malm. Het Zweedse bedrijf stelt nu gratis spullen beschikbaar waarmee de kasten aan de muur kunnen worden verankerd.

Een jongetje van twee uit West Chester in de staat Pennsylvania werd bedolven onder een vallende ladenkast. Hetzelfde overkwam een jongetje van bijna twee jaar uit Snohomish in de staat Washington.

IKEA ontving in totaal nog eens veertien meldingen van losstaande Malmkasten die omvielen, waardoor vier mensen verwondingen opliepen. De kasten worden verkocht sinds 2002. Van de Malmladenkast gingen er al zeven miljoen over de toonbank.

De ladenkast kent meerdere versies. Er is ook een klerenkast die kan omvallen tenzij hij volgens de instructies aan de muur is verankerd, aldus het bedrijf. Sinds 1989 ontving IKEA melding van drie doden door omvallende kasten van andere modellen.

Geen incidenten in Nederland

IKEA Nederland neemt geen extra maatregelen na het overlijden van twee peuters in de VS, meldde de woordvoerster van de winkelketen donderdag. In Nederland zijn geen incidenten geweest. Volgens de zegsvrouw staat duidelijk in de gebruiksaanwijzing dat de kast aan de wand bevestigd moet worden. Ook in de winkels en in het bouwpakket zelf wordt de klant hierop gewezen.

"Wij geven garantie tot de schroef die de muur in moet.'' Welke schroef geschikt is om de kast aan de wand te bevestigen, hangt af van de soort muur. Wij adviseren klanten altijd advies hierover te vragen bij een expert. De klant is zelf verantwoordelijk voor de juiste schroef."

De woordvoerster benadrukt dat er niks mis is met het product. "Het is een preventieve waarschuwing van de Verenigde Staten. Uit onderzoek van de Amerikaanse autoriteiten blijkt dat daar elke twee weken een kind door omvallende meubelen overlijdt. Internationaal zijn geen extra maatregelen nodig. Wel is het goed dat er extra aandacht is voor het goed bevestigen van de kasten aan de muren."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl