Het Turkse consulaat in Rotterdam heeft in een e-mail aan verschillende Turkse organisaties in Nederland gevraagd om beledigingen te melden “aan het adres van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, aan Turkije en/of het Turkse volk”. De beledigingen – “geuit via Facebook, Twitter of e-mail” – kunnen tot en met donderdag doorgegeven worden, staat in het bericht.
In Duitsland is recent grote ophef ontstaan over beledigingen aan het adres van de Turkse president. Die eist dat de Duitse komiek Jan Böhmermann wordt vervolgd vanwege een satirisch gedicht dat de komiek eind maart voorlas op televisie. Böhmermann noemde Erdogan onder meer een geitenneuker.
De Duitse wet kent een verbod op het beledigen van bevriende staatshoofden, maar de regering kan wel met onderzoek naar mogelijke vervolging instemmen. Dat is intussen gebeurd.
Ook Nederland kent zo’n wet, maar deze wordt geschrapt, liet justitieminister Ard van der Steur woensdag aan de Tweede Kamer weten.
Onrust onder Turkse Nederlanders
Bij Turkse Nederlanders heerst behoorlijk wat onrust na de oproep om beledigingen richting Erdogan bij het Rotterdamse consulaat te melden. De Nederlandse afdeling van de Turkse oppositiepartij CHP (CHP Hollanda) krijgt veel telefoontjes van bezorgde mensen.
"Mensen zijn bang omdat ze in het verleden op iets kritisch hebben gereageerd op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Ze maken zich zorgen of ze straks nog wel met een gerust hart op vakantie naar Turkije kunnen of dat ze straks worden tegengehouden aan de grens. Dit is zeer zorgelijk en we keuren deze oproep dan ook met klem af'', aldus voorzitster Azu Ozalp.
Het CHP heeft een brief naar het consulaat en de Turkse ambassade zijn ongenoegen geuit. "Dit is een beperking van de democratie en vrijheid van meningsuiting."
Kamervragen
In de Tweede Kamer zijn meteen kritische vragen gerezen over de oproep van het Turkse consulaat. Er komt een debat over de kwestie, maar wanneer is nog niet bekend.
SP-Kamerlid Sadet Karabulut bestempelde de oproep als Erdogan's lange arm in Nederland en noemde het onacceptabel. Ze sprak over ongewenste bemoeienis en beïnvloeding en vergeleek het met een kliklijn. Een brede meerderheid van de Kamer steunde haar verzoek voor een debat.
De onafhankelijke leden Joram van Klaveren en Louis Bontes spraken over een trieste oproep aan Turkse organisaties in Nederland. De twee willen dat het consulaat zo spoedig mogelijk op het matje wordt geroepen.
Zij vinden dat de Turken moeten worden gewezen op de fundamentele waarde van de vrijheid van meningsuiting, en op de vervolging van 2000 burgers in Turkije wegens "zogenaamde belediging'' van Erdogan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl