- Turkije houdt geen vluchtelingen uit Syrië meer tegen als die door willen naar Europa.
- Ongeveer een miljoen mensen zijn op de vlucht. Turkije vangt al zo’n 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen op.
- Bij een luchtaanval in het Syrische Idlib zijn donderdag zeker 33 Turkse militairen om het leven gekomen.
- De Turkse regering heeft na spoedberaad besloten Syrische vluchtelingen door te laten naar Europa. Daarmee worden afspraken met de EU uit 2016 verbroken.
Turkije houdt Syrische vluchtelingen die naar Europa willen niet meer tegen. Dat heeft de Turkse regering bekendgemaakt nadat het conflict in het Syrische Idlib is geëscaleerd. Donderdag kwamen 33 Turkse militairen om door een luchtaanval in Idlib.
Turkije verwacht een grote nieuwe stroom aan vluchtelingen uit Syrië, vanwege de gevechten in de regio Idlib.
Het leger van Assad rukt de laatste weken steeds verder op in Idlib. Dat offensief heeft geleid tot een enorme vluchtelingenstroom richting Turkije, dat al 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt.
Ongeveer een miljoen mensen zijn al op de vlucht voor het geweld. De meeste mensen zijn richting de Turkse grens getrokken. In Turkije zijn al veel Syrische vluchtelingen aanwezig, waardoor Ankara zegt dat het de vluchtelingenstroom niet meer aankan.
Escalatie conflict in Syrië leidt tot nieuwe vluchtelingenstroom
Bij een luchtaanval in het Syrische Idlib zijn donderdag zeker 33 Turkse militairen om het leven gekomen, zo meldt onder meer de BBC. Volgens niet bevestigde berichten zou het hier gaan om een Russische aanval. Het kan echter ook om een Syrische aanval gaan.
In reactie op de aanval bestookte Turkije het Syrische leger met artilleriebeschietingen. Na spoedberaad liet de Turkse regering weten dat Syrische vluchtelingen die naar Europa willen, niet meer tegengehouden zullen worden.
In 2016 hebben de EU en Turkije afgesproken dat Turkije de grenzen naar Europa dicht zou houden voor Syrische vluchtelingen. Daarvoor kreeg Turkije een ruime financiële vergoeding van Europa.
De situatie escaleerde de afgelopen tijd steeds verder. Het Turkse leger bemant observatieposten in Idlib en is herhaaldelijk onder vuur genomen. Dat leidde tot vergeldingsacties tegen Syrische regeringstroepen.
Het Russische ministerie van Defensie zei vrijdag volgens staatspersbureau RIA dat de Turkse militairen niet in het gebombardeerde gebied hadden moeten zijn. De Turkse regering had Rusland niet op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van de militairen. Volgens het ministerie heeft het Russische leger geen aanvallen uitgevoerd op plekken waar Turkse militairen waren.
President Erdogan maakte eerder op donderdag nog melding van drie gesneuvelde militairen. Hij heeft Syrië eerder gesommeerd troepen voor het eind van de maand terug te trekken en waarschuwde dat zijn land anders zal ingrijpen.
Rusland beschuldigt Turkije juist van het steun van "illegale gewapende groepen".