- Tulpen worden in 2025 schaarser en duurder.
- Dat verwachten bloembollenkwekers naar aanleiding van de extreme regenval van dit jaar en het voorgaande jaar.
- Kwekers konden hierdoor veel minder nieuwe bollen planten dan gewoonlijk.
- Lees ook: Groente niet meer op elk moment van het jaar beschikbaar door klimaatverandering, waarschuwt topvrouw van HAK
Tulpen worden volgend jaar een stuk schaarser en duurder. Door de vele regen die dit en vorig jaar viel, konden kwekers pas laat bloembollen planten. Daardoor is de opbrengst veel lager en ontstaan grote tekorten aan tulpenbollen, waarschuwt brancheorganisatie voor de bloembollenhandel Royal Anthos. “Dit hebben we nooit eerder meegemaakt. Het gaat niet slechts om een hobbeltje, het is ongekend”, zegt algemeen directeur Mark-Jan Terwindt.
Bloembollenkwekers planten elk najaar kleine bloembollen om ze uit te laten groeien tot bollen die geschikt zijn voor de handel. Maar door de extreme nattigheid kon dit zogeheten plantgoed pas laat de grond in, en soms zelfs helemaal niet.
Tekort tulpen groter dan 20%
Waar de sector eerder vreesde voor een tekort van zo’n 20 procent, vreest Royal Anthos nu voor grotere schaarste. “Een percentage erop plakken durf ik nog niet, maar het is dusdanig dat het de markt zal veranderen”, zegt Terwindt.
Handelsbedrijven moeten nu veel bollen bijkopen buiten al afgesloten contracten. Dat gebeurt tegen prijzen die in veel gevallen zijn verdubbeld of verdrievoudigd.
Ook in de supermarkt of bij de bloemist zal dat te merken zijn in de prijs voor tulpen. "Uiteindelijk gaan de supermarkten zelf over de prijs, maar de aanbiedingen zoals je die normaal ziet zullen er veel minder zijn", verwacht Terwindt. "En er zal ook veel minder beschikbaar zijn."
De problemen beperken zich niet tot tulpenbollen, maar spelen bijvoorbeeld ook bij krokussen en sieruien. Bloemen die vooral uit andere streken komen kunnen het gat mogelijk opvullen, zoals rozen uit Afrikaanse landen. "Er zullen heus wel bloemen zijn. Maar de tulp is een iconisch product, ook als aankondiger van de lente", vindt Terwindt.