De Griekse premier Alexis Tsipras heeft naar eigen zeggen een voorstel neergelegd bij de leiders van de Europese Unie dat hij omschrijft als de ,,definitieve oplossing” voor de impasse tussen het land en zijn geldschieters.
Dat werd zondag bekend, vooruitlopend op de bijeenkomst maandag van de ministers van Financiën van de eurozone en later de Eurotop van staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden.
Tsipras heeft de regeringsleiders van Duitsland en Frankrijk, en ook voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, telefonisch ingelicht. Details van het nieuwe voorstel zijn vooralsnog niet bekend.
Tispras: Definitief voorstel
In een verklaring gaf Tsipras aan dat het ,,definitieve voorstel” voor alle partijen het beste en het voordeligste is en ,,het probleem niet verder uitstelt”. Tsipras vliegt zondagavond al naar Brussel.
Naar verluidt hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande de afgelopen dagen zware druk op Tsipras uitgeoefend, en benadrukt dat de vergadering van de staatshoofden en regeringsleiders maandagavond er niet is om te onderhandelen. Ze eisten, aldus de Britse zakenkrant Financial Times, vooraf een akkoord op hoofdlijnen met de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB).
Hollande bevestigde zondag dat Griekenland nieuwe voorstellen heeft ingediend bij zijn schuldeisers. ,,Griekenland heeft de voorstellen gestuurd naar de Europese Commissie, en ik denk ook naar de instituten (ECB en IMF)'', aldus Hollande. Hij benadrukte dat het de instituten zijn die de gesprekken met Griekenland voeren om tot een oplossing te komen.
Intussen deed ook een zwaargewicht uit de Griekse financiële sector een dringende oproep om tot een akkoord te komen. Loaka Katseli, voorzitter van de National Bank of Greece zei tegen de BBC dat het ,,krankzinnig'' zou zijn als er geen akkoord komt. Ze benadrukte dat er geen directe dreiging is dat de Griekse banken zonder geld komen te zitten, maar sprak wel van een ,,serieuze situatie''. Zonder een deal wordt de situatie ,,ernstig'', zo gaf ze aan.
Griekse regering: onbuigzaam
De verwachtingen waren eind januari dit jaar hooggespannen toen Alexis Tsripras (41) aantrad als nieuwe premier van Griekenland. De charismatische Syrizaleider had een grote overwinning geboekt bij de verkiezingen met de belofte het strenge bezuinigingsbeleid dat door internationale geldschieters aan Athene was opgelegd de nek om te draaien.
In de vele onderhandelingsrondes met de EU, het IMF en de ECB toonde hij zich uitermate onbuigzaam. Hij blijft zich tot het uiterste verzetten tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen en hervormingen in ruil voor nieuw steungeld. Tsipras ontpopte zich op het internationale toneel tot lastige sta in de weg.
Door diverse maatregelen van de vorige regering terug te draaien en veel ambtenaren weer in dienst te nemen, manoeuvreerde hij zich in een onhoudbare positie. Zijn toenaderingspogingen tot Rusland - ook vrijdag nog - werden hem niet in dank afgenomen. Zijn vlotte babbel lijkt hem niet langer te kunnen redden. Bondgenoten heeft hij niet langer en toch blijft hij zich optimistisch tonen dat er een oplossing komt. Europese leiders zijn echter veel minder gerust op een goede afloop.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl