Griekenland zal niet uit de eurozone worden gegooid, want de kosten van een vertrek van een lid van de muntunie zijn enorm. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras maandag gezegd.
Volgens Tsipras is een Grieks vertrek dan ook niet de opzet van de schuldeisers. Maar hun voorstellen komen neer op een ultimatum aan de Grieken en is een deal geboden die geen oplossing biedt voor de crisis, aldus Tsipras. Griekenland heeft volgens hem alles gedaan om een overeenkomst te bereiken.
Onderhandelingspositie versterken
Het referendum over de voorstellen van de schuldeisers moet de Griekse onderhandelingspositie versterken, aldus de premier. Hoe sterker de afwijzing door de Griekse bevolking, hoe sterker de Grieken staan in de onderhandelingen, meldde Tsipras. Het uiteindelijke doel is om de onderhandelingen voort te zetten.
Duizenden Grieken betuigen maandagavond opnieuw bij het parlement in Athene hun steun aan Tsipras Ze zijn tegen de voorwaarden die de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds stellen. Zo zien de betogers een hogere btw en een verhoging van de pensioenleeftijd niet zitten.
Ook zondag stonden de demonstranten daar. Ze dragen borden waarop groot ‘nee’ staat. Ze doelen daarmee op het referendum van zondag, als de Grieken mogen stemmen over het akkoord. Tsipras adviseert ‘nee’ te stemmen. Voor Europa gaat het Griekse referendum vooral om de vraag: ja of nee tegen de Europese Unie en de euro. Bij een ‘nee’ lijkt een vertrek uit de eurozone onvermijdelijk.
S&P's verlaagt rating
Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft maandag ondertussen de kredietwaardigheid van Griekenland opnieuw verlaagd. De rating ging van CCC naar CCC-, met een negatief vooruitzicht. Eerder deze maand schroefde S&P de kredietwaardigheid ook al met één stap terug. Volgens S&P is het onvermijdelijk dat Griekenland binnen zes maanden in gebreke zal blijven met het nakomen van zijn commerciële financiële verplichtingen, tenzij er onverwacht gunstige veranderingen in de situatie optreden.
Het bureau is van mening dat er een kans van 50 procent is dat Griekenland uit de eurozone gaat.
Maandag werd bekend dat Griekenland een aflossing van in totaal bijna 1,6 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die voor dinsdag stond, niet zal nakomen. S&P stelt dat Athene met het geplande referendum de voorkeur geeft aan binnenlandse politiek boven financiële en economische stabiliteit.
Tekort aan valuta
Mocht Griekenland de euro verlaten, dan zal er een serieus tekort aan buitenlandse valuta's optreden voor de private en publieke sectoren in het land, met als gevolg dat belangrijke importen zoals brandstof mogelijk aan banden moeten worden gelegd, aldus S&P.
Het bureau kan de rating binnen zes maanden verlagen naar wanbetaler als Griekenland niet aan zijn financiële verplichtingen voldoet. Als er een nieuwe deal kan worden gesloten over steun aan Griekenland, dan kan S&P de outlook aanpassen tot stabiel.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl