De Griekse minister Euklides Tsakalotos zal zaterdag hard moeten werken om het vertrouwen te herstellen bij zijn collega-ministers. Anders is de kans klein dat de eurolanden bereid zijn om te gaan onderhandelen over een derde steunpakket voor het noodlijdende land.
Tsakalotos zal met name moeten aantonen dat de regering waar gaat maken wat ze beloven.
Het overleg zaterdag tussen de ministers van Financiën van de negentien eurolanden (de eurogroep) zal dan ook lastig zijn, zei voorzitter Jeroen Dijsselbloem voorafgaande. De eurogroep begon rond 15.30 uur.
Deze week vroeg Athene formeel steun aan uit het noodfonds ESM en onderbouwde dit met een lijst hervormings- en besparingsmaatregelen. De experts van de geldschieters analyseerden deze. Er zijn twijfels over de inhoud van de plannen en de houdbaarheid, maar bovenal zijn er grote zorgen van vertrouwen.
,,Op papier zijn de voorstellen niet goed genoeg en als ze dat op papier al wel zijn, dan is de vraag of ze wel van de grond komen”, zei Dijsselbloem. Hij vroeg zich dan ook hardop af of ,,de Grieken echt gaan doen wat ze beloven en of ze de maatregelen ook gaan doorvoeren”. Volgens Dijsselbloem zijn dat de belangrijkste hobbels die zaterdag genomen moeten worden. ,,Dit wordt een moeilijk overleg.”
Ook de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble had het over ,,zeer ingewikkelde gesprekken''. Ook hij uitte zijn zorgen of de Griekse regering wel van plan is de plannen uit te voeren.
Meerdere bewindslieden wezen erop dat de ingediende voorstellen veel lijken op eerdere plannen. ,,Dit gaat over voorstellen die massaal zijn afgewezen door de Griekse bevolking en waarover de Griekse regering zei dat het ook het beste was deze te verwerpen. Daar zijn grote zorgen over'', zo verwoordde staatssecretaris Eric Wiebes het.
Zowel op het gebied van begrotingsdiscipline als hervormingen schieten de ingediende voorstellen tekort, zei Dijsselbloem. Bovendien is de economische situatie in Griekenland verder verslechterd. Het is dan nog de vraag of er niet meer nodig zou moeten zijn om de Griekse economie er weer bovenop te helpen, vroeg Dijsselbloem zich af.
De Franse minister toonde zich de grootste voorstander van Griekenland. Michel Sapin noemde de voorstellen een goede basis om onderhandelingen te gaan beginnen en hij riep de eurogroep op Griekenland te ondersteunen ,,als er voldoende vertrouwen is''.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl