- In het team van Donald Trump zouden plannen leven om een economische noodtoestand uit te roepen in de VS.
- Dat zou de president de mogelijkheid geven om importheffingen door te voeren zonder uitgebreide onderbouwing.
- Amerikaanse beurzen noteerden woensdag licht lager.
- Lees ook: NAVO-landen moeten 5% van nationaal inkomen aan defensie besteden, vindt Donald Trump
Aankomend Amerikaans president Donald Trump overweegt een nationale economische noodtoestand uit te roepen om zo een breed scala aan importheffingen op producten uit andere landen juridisch te rechtvaardigen. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN op basis van ingewijden.
Volgens de bronnen denkt Trump eraan gebruik te maken van de zogeheten International Emergency Economic Powers Act. Deze wet geeft een president eenzijdig de bevoegdheid om importen te beheren tijdens een nationale noodtoestand.
Trump zou een voorkeur hebben voor die aanpak, omdat er voor het invoeren van de importheffingen dan geen strikte eisen gelden. Hij hoeft dan dus niet telkens te bewijzen dat de tarieven nodig zijn op grond van de nationale veiligheid.
“Niets is uitgesloten”, merkte een van de bronnen op, daarbij erkennend dat er achter de schermen al een stevige discussie heeft plaatsgevonden over het uitroepen van een nationale noodtoestand. Het team dat voor Trump de machtsoverdracht voorbereidt reageerde niet op een verzoek om commentaar door CNN.
Importheffingen Trump worden nauw gevolgd
Over de hele wereld zijn de ogen gericht op alle mogelijke details van het nieuwe handelsbeleid van Trump. Economen vrezen dat de Amerikaanse importtarieven leiden tot een wereldwijde handelsoorlog en hogere prijzen die de inflatie weer aanwakkeren. Hoe alles daadwerkelijk uitpakt, hangt sterk af van de hoogte van de uiteindelijke invoertarieven en voor welke producten de heffingen precies gelden.
De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen geopend, na de minnen een dag eerder door zorgen bij beleggers over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.
De Dow-Jonesindex noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 42.439 punten. De brede S&P 500 zakte 0,2 procent tot 5.900 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde ook 0,2 procent tot 19.443 punten. Donderdag is Wall Street gesloten voor de staatsbegrafenis van oud-president Jimmy Carter.
In Amsterdam sloot de aandelenbeurs woensdag met een aanzienlijk verlies na de bekendmaking van Trumps plannen. Ook bleven rentezorgen de handel op de financiële markten beïnvloeden.
De AEX-index zakte 0,6 procent tot 889 punten. De MidKap zakte 1,5 procent tot 832,84 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt zakten tot 0,5 procent, de bekendste beursgraadmeter in Londen kwam amper van zijn plek.
De euro leek ook zwaar te lijden onder het nieuws. De Europese munt verloor 0,6 procent ten opzichte van de dollar. Een euro was 1,0303 dollar waard.