De Amerikaanse president Donald Trump hield vrijdag een pleidooi om president Vladimir Poetin weer bij de topconferentie van de G7-landen te betrekken. De groep van leiders van belangrijke industriestaten omvat sinds 1976 het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten en Canada.
Sinds 1998 zijn er ook bijeenkomsten geweest waar Rusland bij aanwezig was. Sinds de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 wilden de G7-landen Rusland er ‘voorlopig’ niet meer bij hebben. Maar Trump denkt daar dus anders over.
Op de G7-bijeenkomst in de Canadese staat Quebec zei Trump: “Waarom hebben we een bijeenkomst zonder Rusland? Rusland zou erbij moeten zijn.”
Ook Italië vindt dat Rusland weer zou moeten meedoen aan de bijeenkomsten van de invloedrijkste industrielanden (G7), zo zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte zaterdag op de G7-top in het Canadese La Malbaie. Conte is sinds 1 juni premier van een nieuwe regering die gevormd wordt door de twee populistische partijen die de verkiezingen hebben gewonnen: de Vijfsterrenbeweging en Lega.
De top in Canada wordt overschaduwd door het handelsconflict dat Trump heeft ontketend met de eenzijdige verhoging van importtarieven voor staal en aluminium. Dat geldt sinds afgelopen week ook voor Canada, Mexico en de Europese Unie.
Grappen over handelsoorlog
De Canadese premier Justin Trudeau hebben elkaar grappend geplaagd over de handelsoorlog. Trump en Trudeau spraken op de conferentie in de Canadese provincie Québec samen even met de pers en leken beiden in een opperbeste stemming.
Trump zei dat hij "zo gelukkig was omdat Justin alle heffingen en handelsbarrières tussen de VS en Canada beloofd heeft op te heffen". De Canadese regeringsleider lachte en zei dat dan de NAFTA weer goed functioneert. De NAFTA is het Noord-Amerikaans Vrijhandelsakkoord uit 1994. Trump betwist dit akkoord van Canada, Mexico en de VS omdat het zijn land zou benadelen.
Een journalist vroeg Trudeau of hij het niet vervelend vindt dat Trump deze belangrijke top vervroegd moet verlaten. Trump antwoordde voor de Canadese leider: "Nee, dat vindt hij fantastisch''.
Geen doorbraak in handelsconflict
Trump heeft naar verluidt opnieuw fel betoogd dat zijn land in de internationale handelsorde benadeeld wordt. Hij beklemtoonde dat protectionistische maatregelen zoals 'strafheffingen' op geïmporteerde goederen daar een gewettigde oplossing voor zijn.
Hij zou onder meer opnieuw het enorme handelsoverschot van de Bondsrepubliek als argument hebben aangevoerd. Bondskanselier Angela Merkel zou een Europees-Amerikaans dialoog over de kwesties hebben voorgesteld. Een Franse functionaris zei dat iedereen, inclusief Trump, het over eens was dat er een dialoog moet komen.
Trump leek na een gesprek 'met zijn vriend Emmanuel' Macron, de Franse president, ook minder op 'handelsoorlogspad'. Hij zei dat ,,Emmanuel enorm behulpzaam is bij het oplossen van de handelskwesties''. Trump dacht hardop dat deze top van de G7 ,,erg positief zal zijn''.
Hij heeft volgens Duitse media ook positief gereageerd op het idee dat Europees Commissievoorzitter Juncker naar Washington gaat om samen met Amerikaanse functionarissen een analyse te maken van de handelsgeschillen en die dan zonder handelsoorlog op te lossen. Trump gaat zaterdagmorgen al weg. Dat is uren eerder dan de andere leden van de G7, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Japan. Hij moet helemaal naar Singapore voor een top met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.
Sinds de club van rijke westerse landen in een kasteeltje bij Parijs in 1975 het licht zag, is ze niet zo verdeeld geweest. De heffingen waarmee Trump buitenlandse goederen wil belasten, zoals de strafheffingen op Europees staal en aluminium, hebben de VS geïsoleerd. Europa, Canada en Mexico hebben als vergelding ook strafheffingen in het vooruitzicht gesteld. Macron heeft zelfs gesuggereerd dat de club ook met zes leden als invloedrijk orgaan verder kan.