Het is nog maar de vraag of de Amerikaanse president Donald Trump het recht op de Amerikaanse nationaliteit voor kinderen die in het land geboren worden kan inperken. Dat zeggen juristen en immigratie-experts.
In een interview op de zender HBO noemde Trump het beleid rondom birthright ‘belachelijk’. Volgens hem is het tijd om ermee te stoppen. “We zijn het enige land ter wereld waar een bezoeker een kind krijgt en de baby daarmee in wezen een Amerikaans staatsburger is, met alle voordelen van dien”, stelde Trump.
De VS is echter helemaal niet het enige land: er zijn er meer dan 30 waar een dergelijke wet bestaat. Op het westelijk halfrond krijgt een baby in de meeste landen de nationaliteit van het land van geboorte, ongeacht die van de ouders.
In de VS ligt het geboorterecht vast in het veertiende amendement van de grondwet. Trump lijkt echter te geloven dat hij de grondwet niet hoeft aan te passen om er een eind aan te maken. Hij denkt dat hij dat via een zogenoemde ‘executive order’ kan doen.
Experts zijn het daar niet helemaal mee eens. Zij zien dit als een doorzichtige truc zo vlak voor de tussentijdse verkiezingen in de VS, de zogeheten ‘mid terms’.
"Trump heeft nihil autoriteit om de Grondwet aan te passen via een decreet en hij kan het al helemaal niet doen met een tweet", zegt immigratieadvocaat Matthew Kolken tegen Business Insider. Hij voegt toe dat het in het huidige politieke klimaat 'nagenoeg onmogelijk' is om een amendement aan de Grondwet toe te voegen. Een bestaand amendement veranderen, vergt een tweederdemeerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat.
Ten slotte is er ook weinig kans dat de twee rechters die Trump benoemd heeft voor het Hooggerechtshof enige dubbelzinnigheid zullen ontdekken in het veertiende amendement. Immigratieadvocaat Greg Siskind is het daarmee eens. "Ik denk dat het veertiende amendement helder is. Er is jurisprudentie van het Hooggerechtshof dat dit ondersteunt. Ik heb er alle vertrouwen in dat zelfs een conservatief Hof deze extremistische zet zal blokkeren."
Trumps regering besloot deze week militairen naar de grens met Mexico te sturen, een actie die Siskind omschrijft als 'een schietgebedje om een ramp in de tussentijdse verkiezingen te voorkomen'. "Anderzijds, gezien wat ze tot nu toe gedaan hebben, betwijfel ik het niet dat ze deze maatregelen nog steeds zullen nastreven ná de verkiezingen."