De olieprijs gaat de komende maanden ‘zeker’ de grenzen van 90 en 100 dollar per vat doorbreken, zegt een analist. Niet alleen dreigende sancties van de VS richting Iran liggen daaraan ten grondslag.
“We zijn nog lang niet aan het einde van deze opleving”, aldus energiedeskundige Richard Mallinson van Energy Aspects tegen Business Insider.
Twee landen zorgen voor een significante daling van het mondiale aanbod van ruwe olie. Mallinson: “Iran staat zeker in de belangstelling. Het is de belangrijkste aanjager van wat we de voorbije maanden hebben gezien. Venezuela speelt ook een grote rol, al sinds 2016 toen de olieproductie aldaar begon te dalen.”
(klik voor uitvergroting)
De vooruitzichten voor de olieprijs wijzen op een verdere stijging. Op 4 november worden nieuwe sancties tegen Iran van kracht. Die heeft president Trump ingesteld, nadat de VS zich eenzijdig terugtrok uit een nucleair akkoord met Iran.
LEES OOK: Dit zijn de winnaars en verlieziers, nu Trump uit de Iran-deal is gestapt
Giganten in de oliehandel, waaronder Mercuria Energy Group, verwachten een olieprijs van 100 dollar per vat voor het eind van het jaar. Handelsonderneming Trafigura, voorheen in opspraak wegens de afvalramp met de Probo Koala in Ivoorkust, verwacht dat het niveau van 100 dollar per vat pas begin 2019 in zicht komt.
Deze speculaties leidde de afgelopen weken al tot hogere prijzen: dinsdag noteerden olieprijzen op bijna 85 dollar per vat, hoger dan ooit in de afgelopen vier jaar.
Venezuela en Iran zorgen voor krapte in het in olie-aanbod
Venezuela leverde tot voor kort ongeveer 1 procent van de olie aan de wereldmarkt. Dat maakt het Zuid-Amerikaanse land tot een vaak onderschatte speler die invloed heeft op bewegingen in de olieprijs.
Iran is echter een groter probleem, aldus Mallinson. In september begon de export vanuit Iran al af te nemen. Gemiddeld bedroeg de Iraanse productie 2,7 miljoen vaten per dag, in september kwam het land uit op 2 miljoen.
"Het was voorspelbaar dat dit zou gebeuren", zegt Mallinson. "Het is echter ongemakkelijk voor de VS, omdat ze wel een harde lijn willen voeren tegenover Iran. Tegelijkertijd willen ze niet dat de benzineprijzen te veel omhoog gaan in deze periode vlak voor de tussentijdse Congresverkiezingen. Daarom oefent Trump met tweets druk uit op Saudi-Arabië en de OPEC. Hij wil de olieprijs laag houden zonder Iran tegemoet te komen en sancties af te blazen."
Saudi-Arabië, al lange tijd een bondgenoot van de VS en het Westen, zal de eigen olieproductie mondjesmaat verhogen tot naar schatting 11 miljoen vaten per dag. "Dat zal iets van het verlies uit Iran opvangen, maar het is geen kraan die je zomaar open kunt draaien", zegt Mallinson.
Bovendien geldt: hoe hoger de olieprijs, hoe beter dat is voor de inkomsten van Saudi-Arabië.