President Donald Trump is niet akkoord gegaan met het compromisvoostel voor een coronasteunpakket van Republikeinen en Democraten.
Het steunpakket van 900 miljard dollar is teruggestuurd naar het Congres.
Trump wil hogere steuncheques voor Amerikanen en bepaalde steunmaatregelen schrappen.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft, tegen de verwachtingen in, geweigerd om zijn handtekening te zetten onder het coronasteunpakket dat maandag door het Amerikaanse parlement is goedgekeurd.
Het pakket ter waarde van 900 miljard dollar kwam na maanden gesoebat door het Congres. Trump noemt het pakket “een schande”.
In een toespraak waarvan hij een deel op zijn Twitterpagina plaatste, zei Trump dat het steunpakket “niets met Covid te maken heeft”. Volgens de president gaan er via dat pakket miljoenen naar onder meer andere landen en kunst- en cultuurinstellingen, die volgens hem niet van relevantie zijn.
Trump wil hogere steuncheques voor Amerikanen
Trump vraagt het Huis van Afgevaardigden en de Senaat om de waarde van de steuncheque voor de meeste Amerikanen te verhogen van 600 naar 2000 dollar en wil dat de “verspillende en onnodige elementen” uit de nota worden geschrapt.
Eerder had het Witte Huis juist laten weten dat Trump zijn handtekening onder het coronasteunpakket zou zetten. Het huidige pakket is volgens Trump echter heel anders uitgepakt dan hij had verwacht.
Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden liet in een reactie op Trump via Twitter weten dat de Democraten akkoord gaan met een verhoging van de waarde van de steuncheque naar 2000 dollar.
"De Republikeinen weigerden meermaals te zeggen welk bedrag de president wilde voor de cheques", aldus Pelosi. Wat haar betreft wordt de verhoging deze week nog in stemming gebracht.
Na maanden politiek getouwtrek had maandagavond zowel het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden als de overwegend Republikeinse Senaat overeenstemming bereikt over economische steunmaatregelen.
Het pakket dat miljoenen huishoudens en kleine bedrijven door de coronacrisis moet helpen, omvat in de huidige vorm onder meer een eenmalige cheque van 600 dollar voor de meeste Amerikanen en steun voor de miljoenen Amerikanen die sinds het uitbreken van de coronapandemie hun baan zijn kwijtgeraakt. Op zaterdag loopt een vorige steunregeling voor die Amerikanen af.
Ook zou een steunregeling voor worstelende kleine bedrijven worden uitgebreid en zou er meer extra geld naar scholen, luchtvaartmaatschappijen, openbaar vervoer en vaccindistributie gaan.
Het pakket wordt zowel door Democratische als Republikeinse kopstukken gezien als een compromis. Het wetsvoorstel bevatte niet alles wat Huis-voorzitter Pelosi wilde, maar ging volgens haar de goede kant op. "Het is een eerlijk compromis", zei een Republikeinse volksvertegenwoordiger erover.
Joe Biden wil in 2021 nieuw steunpakket
Ondertussen heeft de aanstaande president van de Verenigde Staten, Joe Biden, aangekondigd dat zijn regering het Amerikaanse parlement een nieuw coronasteunpakket zal gaan voorstellen.
Biden deed die uitspraak op een persconferentie in zijn woonplaats Wilmington, een dag nadat het Congres een tweede steunpakket ter waarde van 900 miljard dollar en de jaarbegroting had goedgekeurd.
Het tweede steunpakket is volgens Biden "een eerste stap", maar hij vindt dat de regering meer moet doen. "Hier is de simpele waarheid: onze donkerste dagen in de strijd tegen het coronavirus liggen voor ons, niet achter ons", zei Biden. "Het Congres heeft deze week zijn werk gedaan. En ik kan en moet hen vragen het volgend jaar opnieuw te doen."
Biden zei in de persconferentie dat hij ervan overtuigd is dat hij eruit komt met de Republikeinse oppositie. Dat Donald Trump binnenkort het Witte Huis verlaat, verhoogt volgens hem de kansen op een succesvolle dialoog.
"Er zijn nog steeds mensen die niet willen helpen", gaf hij toe. "Maar de overgrote meerderheid van het Congres zal, denk ik, in staat zijn om deze specifieke problemen van nationaal belang op te lossen."