De wederkerige heffingen die de Amerikaanse president Donald Trump deze week aankondigt gelden voor alle landen die importheffingen op Amerikaanse goederen hebben ingesteld, en niet enkel voor een kleinere groep van tien tot vijftien landen. Dat maakte Trump zondag (lokale tijd) bekend.

Trump belooft woensdag een grootschalig tariefplan te onthullen dat hij “Bevrijdingsdag” noemt. Het gaat daarbij om wederkerige tarieven, heffingen tegen landen die op een eerste reeks Amerikaanse handelsmaatregelen hebben gereageerd met hun eigen invoertarieven op Amerikaanse producten. Trump heeft al tarieven ingevoerd op aluminium, staal en auto’s, samen met verhoogde tarieven op alle goederen uit China.

“Je zou beginnen met alle landen”, zei Trump tegen verslaggevers aan boord van zijn vliegtuig Air Force One. “In wezen alle landen waar we het over hebben.” Trump belooft de tarieven van landen die heffingen rekenen op Amerikaanse export te evenaren. In februari gaf Trump de opdracht aan Amerikaanse handelsfunctionarissen om per land een lijst met gerichte tegenmaatregelen op te stellen.

Vorige week liet Trump nog doorschemeren dat hij zijn tegenmaatregelen mogelijk zou afzwakken. In sommige gevallen zou hij lagere tarieven overwegen dan de heffingen die andere landen hanteren tegen de VS.

Trump 'boos' op Poetin

Zondag gaf Trump aan dat hij "erg boos" was over uitlatingen van de Russische president Vladimir Poetin over het leiderschap van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat vertelde hij in een interview met NBC News. De president wil Poetin komende week spreken.

Poetin stelde vrijdag een overgangsregering in Oekraïne voor. Volgens hem kunnen dan democratische presidentsverkiezingen worden gehouden, zodat er een "bekwame regering" kan komen met "vertrouwen van het volk". Met die nieuwe regering kunnen dan vredesonderhandelingen worden gevoerd, aldus Poetin.

Trump wil de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zo snel mogelijk beëindigen. Hij dreigt met zogenoemde secundaire tarieven op olie uit Rusland. De tarieven gelden voor de landen die de olie kopen. "Dat zou betekenen dat als je olie van Rusland koopt, je geen zaken kunt doen in de Verenigde Staten", aldus Trump. Hij heeft het over tarieven tussen de 25 en 50 procent.

Volgens Trump weet Poetin dat hij boos is. De Amerikaan voegde eraan toe "een zeer goede relatie" met Poetin te hebben en dat "de boosheid snel verdwijnt" als Poetin "het juiste doet".

Rusland trok de legitimiteit van Zelensky al eerder in twijfel. Zelensky's eerste termijn als president liep in mei 2024 af. De Oekraïense presidentsverkiezingen zijn volgens de grondwet opgeschort vanwege de oorlog in het land. Trump uitte eerder zelf kritiek op Zelensky's presidentschap. Hij noemde de Oekraïner een "dictator zonder verkiezingen", maar kwam later terug op zijn uitspraak.

LEES OOK: Waarom de verzwakking van de dollar ook de kracht van de euro is