- Volgens de laatste peilingen is het onwaarschijnlijk dat Donald Trump wordt herkozen als president.
- Uitspraken van Trump en zijn team wijzen erop dat de verkiezingsresultaten op vele manieren juridisch zullen worden aangevochten.
- Trump beweerde de afgelopen maanden onophoudelijk dat poststemmen fraudegevoelig is, zonder daar bewijs voor te leveren.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft weinig reden voor optimisme over deze verkiezingsdag.
Uit vrijwel alle laatste peilingen, waaronder de gezaghebbende van The New York Times/Siena College, blijkt dat Trump in de meeste cruciale swing states duidelijk achterligt op zijn Democratische uitdager Joe Biden.
Volgens de peiling van The New York Times neigt ook een aantal traditioneel Republikeinse staten in de zogeheten Sunbelt naar Biden.
Daarbij moet wel worden aangetekend dat er altijd nog kans is op een enorme sprong voor de president op het laatste moment, of dat de peilers net als in 2016 de steun voor Trump onderschatten.
Lees ook: Dit is de stand van de peilingen tussen Trump en Biden vlak voor de verkiezingen
Maar daar lijkt ook de Trump-campagne zelf weinig vertrouwen in te hebben. Uit een aantal nieuwsontwikkelingen van afgelopen weekend blijkt dat Trump van plan is zijn waarschijnlijke nederlaag aan te vechten en stemmen op zijn tegenstander ongeldig te verklaren.
- In de meest expliciete aankondiging van een fel juridisch gevecht zei Trump zondag tegen journalisten: “We gaan die avond, zodra de verkiezing voorbij is, onze advocaten inschakelen.”
- Tijdens een bijeenkomst in Nashville voor donateurs waar The Washington Post melding van maakt, zei Trump dat hij plannen heeft om de resultaten tot aan individuele stemmen aan toe aan te vechten. Hij herhaalde daarbij zijn ongefundeerde beweringen dat er massale fraude gepleegd zal worden bij de verkiezingen.
- Zaterdag zeiden twee adviseurs van Trump tegen The New York Times te hopen dat Trump wint in Ohio, waar hij volgens de peilingen een lichte voorsprong heeft, en dat Florida vervolgens pas laat de resultaten bekendmaakt. Dat zou Biden “een snelle overwinning ontnemen en Trump de ruimte geven de geldigheid van de nog niet getelde poststemmen in de dagen daarna te ondermijnen”.
- Zondag meldde Axios op basis van bronnen dicht bij de president dat Trump zichzelf dinsdagavond al heel vroeg tot winnaar wil uitroepen als de eerste resultaten hem een voorsprong geven. Dat zou kunnen, omdat Republikeinen naar verwachting vaker in eigen persoon stemmen en Democraten relatief vaker via de post. De resultaten van de poststemmen zullen in veel staten pas later bekend worden. Het tellen kan nog dagen duren.
- Een serie rechtszaken die Republikeinen hebben aangespannen in swing states maakt duidelijk met welke argumenten de verkiezingsuitslag waarschijnlijk zal worden aangevochten. In Nevada stelden Republikeinen afgelopen week dat de processen om handtekeningen op stembiljetten te controleren niet deugen. Het hooggerechtshof van Wisconsin oordeelde dat stembiljetten die na verkiezingsdag binnenkomen niet geteld kunnen worden, maar in Pennsylvania en North Carolina kan dat juist wel.
Advocaten van het team-Biden zullen zich waarschijnlijk fel verzetten tegen pogingen om poststemmen ongeldig te verklaren. Biden zei zondag na een verkiezingsbijeenkomst dat Trump “deze verkiezingen niet gaat stelen.”
Witte Huis wordt met groot hek afgeschermd
Op verkiezingsdag deze 3 november wordt er volgens NBC News en CNN een groot hek gebouwd rond het Witte Huis. NBC-journalist Geoff Bennett hoorde van bronnen bij de federale politie dat “ordediensten een hek zullen bouwen waar niet overheen te klimmen valt om het Witte Huis-complex, Ellipse en Lafayette Square te beschermen.”
Lafayette Square en Ellipse zijn parken die direct ten noorden en zuiden van het Witte Huis liggen. Het totaal te beschermen oppervlak bedraagt meer dan 28 hectare.
Er wordt met veel meer spanning uitgekeken naar deze verkiezingen dan anders, met extreemrechtse groeperingen die hebben gedreigd gewapend naar stembureaus te komen, mogelijke confrontaties op straat en de politiemacht die zich in verschillende steden voorbereidt op onrust.
Verschillende winkels in grote steden als New York en Washington DC hebben uit angst voor geweld op verkiezingsdag hun deuren en etalages gebarricadeerd.
De coronapandemie heeft grote invloed op de verkiezingen, omdat veel mensen niet naar een druk stembureau durven te gaan en al van tevoren gestemd hebben. Omdat veel staten pas op verkiezingsdag poststemmen gaan tellen kan het mogelijk enkele dagen duren totdat de resultaten bekend zijn.