De Turkse lira blijft vrijdag doorzakken na aangekondigde extra sancties van de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde op Twitter aan de importheffingen op staal en aluminium uit Turkije te verdubbelen. Daarmee komen die heffingen op respectievelijk 50 procent en 20 procent.
De lira daalde direct na de tweet van Trump naar een nieuw dieptepunt. De Turkse munt verloor daarmee vrijdag meer dan 15 procent aan waarde ten opzichte van de dollar. De lira is de afgelopen week toch al rap aan het dalen als gevolg van het oplopende conflict tussen Turkije en de VS.
I have just authorized a doubling of Tariffs on Steel and Aluminum with respect to Turkey as their currency, the Turkish Lira, slides rapidly downward against our very strong Dollar! Aluminum will now be 20% and Steel 50%. Our relations with Turkey are not good at this time!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 10 augustus 2018
De fors goedkopere munt betekent dat de toch al fikse inflatie in het land nog verder dreigt op te lopen. Daardoor wordt het leven voor mensen in het land steeds duurder. Behalve het conflict met de VS zijn er ook zorgen over de invloed die president Recep Tayyip Erdogan heeft op het beleid van de Turkse centrale bank.
Erdogan blokkeert renteverhoging
Erdogan is tegenstander van het verhogen van de rente en benoemde onlangs zijn schoonzoon Berat Albayrak tot minister van Financiën. Die had net voor Trumps twitterbericht zijn plannen voor een nieuw economisch beleid uitgezet, waarin hij onder meer de onafhankelijkheid van de centrale bank benadrukte. Ook gaat Turkije de hand op de knip houden en moet de inflatie in toom worden gehouden.
Lees ook: Gaat de Turkse lira door het putje? Centrale bank moet orde op zaken stellen
In het kielzog van de lira verloor ook de euro aan waarde ten opzichte van de dollar. De angst bestaat dat de vrije val van de Turkse munt overslaat op Europese banken met een bijzondere blootstelling aan Turkije.
De euro heeft wel net als de dollar aan kracht gewonnen tegenover de lira. In een week tijd klom de euro maar liefst 24 procent tegenover de Turkse munt. Vrijdagmiddag kreeg je voor een euro 7,35 lira.
(klik voor uitvergroting; volg de koers van de euro tegen de Turkse lira hier op finanzen.nl)
Beurzen VS en Europa sluiten in mineur, vooral banken krijgen tik
De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verlies gesloten. Beleggers zijn bevreesd dat de crisis als gevolg van de daling van de lira en de sterk oplopende inflatie overslaat op andere markten. Onder meer banken werden lager gezet, in navolging van hun branchegenoten in Europa.
De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent lager op 25.313,14 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 0,7 procent tot 2833,28 punten. Technologiebeurs Nasdaq leverde eveneens 0,7 procent in en stond op 7839,11 punten. Hoewel de Amerikaanse banken weinig blootstelling hebben aan Amerikaanse schulden daalden Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley en JPMorgan Chase tot 2,4 procent.
Eerder op de dag sloten de Europese beurzen flink lager. Vooral banken die veel blootstelling hebben aan Turkije werden in de uitverkoop gedaan. De Franse bank BNP Paribas, de Italiaanse bank UniCredit en het Spaanse BBVA, die een grote blootstelling hebben aan schulden van het land, leverden tot 5,2 procent in.
In Amsterdam zakte ING 4,3 procent, waarmee het de grootste daler in de AEX was. ABN AMRO noteerde ex dividend en zakte 3,5 procent. De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,6 procent lager op 562,98 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 794,96 punten. De beursgraadmeter in Londen daalde 0,8 procent. Parijs en Frankfurt verloren tot 2 procent.