De Verenigde Staten stappen uit het klimaatverdrag van Parijs. De Amerikaanse president Donald Trump heeft dat donderdag aangekondigd in de tuin van het Witte Huis.
Het opzeggen van het verdrag werd al verwacht. Volgens Trump kost het akkoord de Amerikaanse burger te veel geld. Hij wil gaan onderhandelen over een beter akkoord. Trump denkt dat hij vier jaar nodig heeft om zijn land los te maken van het verdrag.
In het akkoord hebben bijna alle landen in de wereld afspraken gemaakt om de klimaatverandering tegen te gaan.
Trump somde in zijn verklaring een reeks nadelen op van het verdrag voor zijn land. De veranderingen die de landen moeten invoeren gaan in de VS gepaard met het verlies van miljoenen banen in bijvoorbeeld de automobielindustrie en energiesector. Het verdrag kost Amerika een fortuin en dat wil Trump zijn volk, de arbeiders en de belastingbetalers, niet aandoen. “Dit verdrag is niet bedoeld voor verbetering van het klimaat maar om landen te laten profiteren van de VS,” aldus Trump.
‘Amerikaanse soevereiniteit’
Volgens Trump is het verdrag van Parijs geen eindpunt maar een begin en zou er nog veel gevraagd worden van de VS als het land in het akkoord zou blijven. “Ik heb als president de plicht het Amerikaanse volk te beschermen tegen toekomstige aanvallen op onze soevereiniteit. Het verdrag van Parijs ondermijnt de economie van Amerika, verzwakt onze soevereiniteit en zet Amerika op een constante achterstand op de rest van de wereld. Het is tijd om het verdrag te verlaten”, aldus Trump.
Trump kondigde aan meteen te stoppen met betalingen aan het Green Climate Fund, een fonds van de Verenigde Naties. Via dit fonds, opgericht in de aanloop naar de onderhandelingen over het verdrag van Parijs, gaat geld van ontwikkelde landen naar ontwikkelingslanden om maatregelen tegen klimaatverandering te nemen. De VS betalen daar omgerekend meer dan 2,5 miljard dollar aan en zijn daarmee de grootste donor.
Obama: Trump verwerpt de toekomst
Oud-president Obama die het klimaatakkoord anderhalf jaar geleden tekende vindt dat Trump zich met de terugtrekking schaart bij het rijtje landen “dat de toekomst verwerpt”. Volgens Obama zouden de Verenigde Staten voorop moeten lopen in het terugdringen van de CO2-uitstoot en “het beschermen van de wereld die we achterlaten voor onze kinderen.”
Maar Obama heeft er vertrouwen in dat Amerikaanse steden, staten en bedrijven nu juist hun inspanningen zullen opvoeren om de planeet te beschermen voor toekomstige generaties.
De 4 belangrijkste punten uit het klimaatverdrag
Bijna tweehonderd landen werden het eind 2015 eens over het bindende klimaatakkoord van Parijs. Het 31 pagina’s tellende verdrag draait om de volgende punten:
1. Beperking van de opwarming van de aarde tot beneden de 2 graden. Gestreefd moet worden naar 1,5 graad.
2. De partijen streven ernaar dat er snel een einde komt aan de stijging van de uitstoot van broeikasgassen. De partijen zijn zich ervan bewust dat het voor arme landen langer duurt dan voor rijkere om snel te komen tot het hoogtepunt in de uitstoot. Dan kan worden begonnen met de vermindering van de uitstoot van de schadelijke stoffen. Landen moeten doen wat in hun vermogen ligt.
3. Voor de klimaatconferentie van 2025 moeten de partijen van de klimaatovereenkomst van Parijs zich samen ten doel stellen elk jaar ten minste 100 miljard dollar (destijds 91 miljard euro) ter beschikking te stellen voor armere landen die economisch moeite hebben het streven van de klimaatconferentie bij te benen. Het zou vanaf 2020 beschikbaar moeten zijn.
4. Het verdrag is bindend en de landen verplichten zich het na te leven.
28 bedrijven tegen terugtrekking
Voor de bekendmaking hadden 28 grote Amerikaanse bedrijven Trump opgeroepen zich niet terug te trekken uit het klimaatakkoord.
Bedrijven als Apple, Google, Facebook, Exxon Mobil en Morgan Stanley er expliciet bij de president op aangedrongen zich te houden aan de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs die op Syrië en Nicaragua na door de hele wereld worden gesteund.
Topman Elon Musk van Tesla liet weten te stoppen als adviseur van Trump:
Am departing presidential councils. Climate change is real. Leaving Paris is not good for America or the world.
— Elon Musk (@elonmusk) 1 juni 2017
Lees ook: Dit gebeurt er als Donald Trump het klimaatakkoord opzegt
Dit zijn alle 28 bedrijven waarvan we weten dat ze Trump hebben opgeroepen zich niet terug te trekken:
Facebook, Google, Microsoft, The Gap, Exxon Mobil, ConocoPhillips, National Grid, Apple, Adobe, Danfoss, Levi Strauss & Co., Mars Incorporated, Hewlett Packard Enterprise, Blue Cross, Blue Shield of Massachusetts, Morgan Stanley, Unilever, Tiffany & Co, Dignity Health, Ingersoll, Rand, Intel Corporation, PG&E Corporation, Johnson Controls, Royal DSM, The Hartford, Salesforce, Schneider Electric en VF Corporation.
Europa reageert verdrietig
“Een trieste, trieste dag voor de wereld, de dag waarop de Verenigde Staten zich afkeren van het gevecht tegen klimaatverandering. De EU betreurt deze eenzijdige beslissing ten diepste.”
Dat was de eerste reactie uit Brussel, van EU-commissaris Miguel Arias Canete (Klimaat en Energie) donderdagavond op president Donald Trumps aankondiging dat de VS zich terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Zijn voorganger Barack Obama had er zijn handtekening onder gezet.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel is ook teleurgesteld in het besluit van Donald Trump om de VS uit het akkoord van Parijs terug te trekken. “Ik betreur de beslissing van de Amerikaanse president. Verder is alle kracht voor het wereldwijde klimaatbeleid dat onze planeet behoudt.”
Eerder donderdag zei Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in een interview met nieuwssite Politico dat de EU desondanks in gesprek moet blijven met Washington. “De ergernis van het moment mag niet afleiden van de noodzaak om een permanente dialoog te hebben met de VS. We moeten proberen de transatlantische relatie in goede conditie te houden.”
Europa, Rusland en China zetten Parijs door
Voorafgaand aan het besluit van Trump hadden Europa, Rusland en China al laten weten de afspraken van Parijs voort te zetten of de VS nou meedoen of niet.
Een woordvoerder van de Russische regering benadrukte donderdag dat zijn land ,,veel waarde hecht” aan het klimaatakkoord, dat de opwarming van de aarde moet tegengaan. “Maar het spreekt voor zich dat de effectiviteit van deze overeenkomst waarschijnlijk afneemt als de belangrijkste spelers niet meer meedoen”, voegde hij toe.
Lees ook: Het klimaatakkoord van Parijs werkt misschien beter zonder het Amerika van Donald Trump
Ook China lijkt niet van plan te zijn terug te krabbelen. De Chinese premier Li Keqiang zei in Berlijn dat zijn land “staat voor zijn verantwoordelijkheden op het gebied van klimaatverandering”. Hij deed die uitspraak tijdens een gezamenlijke persconferentie met bondskanselier Angela Merkel, die verheugd reageerde op de mededeling.