- Politicoloog Francis Fukuyama denkt dat Rusland volop gaat profiteren van een eventuele comeback van Donald Trump als president.
- In een interview met Deutsche Welle zegt Fukuyama dat “Rusland zijn belangrijkste doelen zal halen bij deze verandering in de Amerikaanse politiek”.
- Hij wijst daarbij onder meer op de plannen van Trump om de VS uit de NAVO terug te trekken.
- Lees ook: CIA-directeur William Burns ontkracht geruchten dat Poetin ziek zou zijn: ‘Voor zover we weten, is hij kerngezond’
Francis Fukuyama, een van de meest invloedrijke Amerikaanse politicologen, zegt in een interview met Deutsche Welle dat Rusland enorm zal profiteren van een eventuele comeback van Donald Trump als president in 2024.
“Als Donald Trump een comeback maakt in 2024 zal dat alle problemen van Rusland oplossen, omdat hij blijkbaar van plan is de VS terug te trekken uit de NAVO”, zegt Fukuyama. “Rusland zal zijn belangrijkste doelen makkelijk halen door deze verandering in de Amerikaanse politiek.”
Tijdens zijn presidentschap heeft Trump herhaaldelijk kritiek geuit op de NAVO – vaak gericht op bondgenoten die te weinig zouden bijdragen – en was er vrees dat hij de VS zou terugtrekken uit het militaire bondgenootschap. Tijdens de eerste afzettingsprocedure tegen Trump in 2019 stond Oekraïne centraal: het ‘impeachment’ tegen hem draaide om zijn telefoontje met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en het opschorten van de militaire steun aan Oekraïne, terwijl het land een oorlog uitvocht met door het Kremlin gesteunde rebellen in de Donbas.
Fukuyama, de Stanford-hoogleraar die bekend staat om zijn boek ‘Het einde van de geschiedenis’, denkt daarom dat een terugkeer van Trump in het Witte Huis gevaarlijk is voor Oekraïne en mogelijk fataal kan zijn voor de Westerse eenheid die we hebben gezien sinds het begin van de Russische invasie.
Westerse landen hebben nooit eerder geziene sancties ingesteld tegen Moskou met de bedoeling om het Kremlin zowel economisch en politiek te isoleren. Maar de oorlog en de daarmee samenhangende sancties brengen ook hoge kosten met zich mee voor het Westen, met inflatie en vooral sterk stijgende energieprijzen wereldwijd. De vraag is of het Westen de politieke wil heeft om Oekraïne volop te blijven steunen nu de regeringen door de economische problemen onder druk komen te staan.
Intussen staat de NAVO op het punt twee nieuwe leden toe te laten: Finland en Zweden. Een aantal Republikeinse Congresleden dat Trump steunt heeft zich uitgesproken tegen toetreding van de twee noordelijke landen tot de NAVO. Dat laat zien hoeveel invloed het wereldbeeld van de oud-president nog heeft op de Republikeinse Partij.
"Daarom denk ik dat het heel belangrijk is dat Oekraïne deze zomer wat progressie boekt en het militaire momentum weet terug te winnen, want de eenheid in het Westen hangt echt af van het geloof in een militaire oplossing op korte termijn", zegt Fukuyama. "Als het gevoel ontstaat dat het uit gaat draaien op een langdurige patstelling, dan kunnen er barsten ontstaan in die eenheid en zal er druk ontstaan op Oekraïne om gebied op te geven, om zo de oorlog te beëindigen."
Stafchef Mark Milley van het Amerikaanse leger zei woensdag dat de oorlog in Oekraïne waarschijnlijk uit gaat draaien op "een uitputtingsslag". En vorige maand zei de voormalige ambassadeur van de VS in Oekraïne dat de oorlog wel eens tot 2023 of zelfs 2024 kan duren. Dat betekent dat het conflict in Oekraine mogelijk nog aan de gang is tijdens de campagne voor de nieuwe presidentsverkiezingen.
Hoewel Trump nog geen formele aankondiging heeft gedaan, wordt algemeen aangenomen dat hij in 2024 opnieuw een gooi zal doen naar het Witte Huis.