De Amerikaanse president Donald Trump prees dinsdag wederom de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un alszijnde ‘zeer rechtschapen’ en ‘zeer open’ voorafgaand aan een eventuele ontmoeting die wellicht al volgende maand plaats kan vinden.

Terwijl Trump de Franse president Emmanuel Macron ontving in het Witte Huis, zei hij tegen journalisten: “Kim Jong-un, hij is erg open geweest en ik denk heel rechtschapen gebaseerd op wat we gezien hebben.”

Volgens de Amerikaanse president willen de Noord-Koreanen ‘zo snel mogelijk’ een ontmoeting op touw zetten.

Hoewel de twee leiders elkaar vorig jaar vooral bedreigden met militaire actie over en weer, lijkt Trump nu bijzonder gebrand om diplomatie te hervatten. De VS zijn fel gekant tegen het controversiële gedrag van Noord-Korea, dat een kernwapen ontwikkelt en de laatste jaren meer en meer rakettesten uitvoert om het geduld van Washington en haar bondgenoten te testen.

De Olympische Winterspelen in Zuid-Korea lijken vooralsnog een keerpunt, al zullen de vele sancties vanuit het Westen richting het regime van Kim eveneens een rol spelen. Ook hij opteert nu voor overleg in plaats van provocatie. Zo was Kim vorige maand plots in Beijing om de Chinese president Xi Jinping te ontmoeten.

Op vrijdag treft de Noord-Koreaanse dictator zelfs de Zuid-Koreaanse premier Moon Jae-in op een top in een dorp langs de grens, een niemandsland met aan weerszijden enorme troepenmachten. Het is pas de derde keer dat een dergelijke ontmoeting plaatsvindt.

Trump zou ingestemd hebben met een gesprek met Kim, naar verluidt zelfs zonder zijn inmiddels vertrokken minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson om advies te vragen. Tegelijkertijd heeft de Amerikaanse president Kim ook geprezen voor zijn leiderschap, ondanks het feit dat het Noord-Koreaanse regime een schrikbewind voert, zijn eigen bevolking verwaarloost en een netwerk van Auschwitz-achtige strafkampen onderhoudt.

"Je moet het 'm nageven", zei Trump in januari 2016 toen hij één van de kandidaten voor de Republikeinse nominatie was. "Hoeveel jonge gasten - hij was 25 of 26 toen zijn vader overleed - nemen het stokje over van die ruige generaals... en plots, hij begint eraan, neemt alles over en hij is de baas."

Trump kan het eerste zittende Amerikaanse staatshoofd worden dat een Noord-Koreaanse leider uit de Kim-clan ontmoet. Naar verluidt is Kim al grotendeels gezwicht voor Amerikaanse wensen om het nucleaire programma aanzienlijk terug te schroeven.

De opstelling van Pyongyang is overigens niet uniek. Het regime heeft eerder gepretendeerd om zich beter te gedragen zodat sancties tot op zekere hoogte afgezwakt worden en er bijvoorbeeld weer graan het land in mag.