ANALYSE – De Amerikaanse president Donald Trump heeft beloofd om olieprijzen te laten dalen en ruim baan te geven aan fossiele brandstoffen tijdens zijn tweede ambtstermijn, maar hij heeft weinig ruimte om die beloftes waar te maken.

Dat komt omdat Amerikaanse oliebedrijven hun productie waarschijnlijk niet zo ver willen opschroeven als Trump zou willen. Dat kan een streep zetten door zijn ‘drill, baby, drill’-strategie. De Amerikaanse olieproductie is de afgelopen jaren al fors gestegen tot recordniveaus.

Volgens officiële cijfers hebben de Verenigde Staten het afgelopen jaar 13,4 miljoen vaten ruwe olie per dag opgepompt, een nieuw record. De olieprijzen zijn in 2024 per saldo licht gedaald.

De VS zijn inmiddels een grote speler op de internationale energiemarkt, maar de Amerikaanse energiereuzen staan niet te trappelen om de markt te overspoelen met nog meer olie, nu ze toch al druk voelen op de olieprijzen.

ExxonMobil en Chevron, de twee grootste olieproducenten van de VS, presenteerden afgelopen vrijdag allebei de jaarcijfers. De CEO's van beide energiereuzen klonken voorzichtig in hun verwachtingen voor het komende jaar. "Als de olieprijzen omlaag gaan, verwachten we dat de omzet en de winsten van de oliesector gaan dalen", zei CEO Darren Woods van ExxonMobil tegen tv-zender CNBC.

Chevron voldeed met de jaarcijfers net niet helemaal aan de verwachtingen van analisten, ondanks dat het bedrijf wereldwijd de productie heeft opgeschaald en in 2024 nieuwe productierecords bereikte in de VS. CEO Mike Wirth gaf aan dat zijn bedrijf het komende jaar zal blijven hameren op financiële discipline. "In een kapitaalintensieve sector is financiële discipline altijd belangrijk", aldus Wirth tegen CNBC.

Diverse Amerikaanse olieproducenten hebben aangegeven niet van plan te zijn op korte termijn meer te gaan investeren. Volgens een onderzoek van de Amerikaanse centrale bank zegt 43 procent van de bestuurders van olie- en gasbedrijven plan te zijn de uitgaven in 2025 te verlagen of op hetzelfde niveau te houden.

Amerikaanse oliebedrijven produceren recordhoeveelheden olie

Dat sentiment kan de plannen van Trump om het boren naar olie op te schalen doorkruisen. Tijdens de verkiezingscampagne beloofde de president de energieprijzen te halveren en op de eerste dag na zijn aantreden tekende hij een decreet waarmee hij "nationale noodtoestand" voor energie uitriep.

"Ondanks die noodtoestand, produceren de Verenigde Staten recordhoeveelheden energie", schreven analisten van vermogensbeheerder JPMorgan Asset Management afgelopen week in een rapport. "Het is onwaarschijnlijk dat energiebedrijven hun productie flink gaan opvoeren, want dat zou resulteren in dalende olie- en gasprijzen, wat de winstgevendheid aantast."

Hoewel de woorden van Trump waarschijnlijk bemoedigend klinken voor bestuurders in de olie- en gassector, hebben ze ook te maken met het toch al ruime aanbod en de krappe vraag op de oliemarkt, zeggen energie-experts.

"Bestuurders worden dan wel aangemoedigd door alle retoriek, maar het is onwaarschijnlijker dan ooit dat ze meer budget gaan vrijmaken voor het boren naar olie, nu het gevaar dreigt van overproductie", schreef energie-analist Matthew Bernstein van adviesbureau Rystad Energy afgelopen jaar al in een rapport.

De meeste analisten verwachten dat de olieprijzen dit jaar vrij stabiel blijven. Analisten van Goldman Sachs gaven afgelopen week aan te verwachten dat de prijs van een vat Brent-olie in 2025 rond de 78 dollar zal schommelen.

LEES OOK: Trump 2.0: gouden tijdperk of grauwe tijden? Dit zijn 7 dingen om in de gaten te houden