- Volgens voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur van de VS John Bolton wachtte de Russische president Vladimir Poetin op het moment dat Donald Trump tijdens zijn presidentschap met de NAVO zou breken.
- Eerder gaf Bolton al aan dat Trump de VS waarschijnlijk uit de NAVO zou hebben gehaald als hij een tweede termijn had gekregen als president.
- Bolton, die diende onder Trump, vertrok in 2019 als Nationaal Veiligheidsadviseur, vanwege grote meningsverschillen over het buitenlands beleid.
- Lees ook: Rusland heeft zich volgens experts verkeken op de mankracht die nodig is om Oekraïne in te nemen.
Voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten John Bolton ging deze week in op de houding van ex-president Donald Trump tegenover de NAVO tijdens een online seminar van The Washington Post over de Russische invasie van Oekraïne. Hij uitte daar overigens voornamelijk kritiek op het buitenlandbeleid van de huidige president Joe Biden in de regio.
De spanningen tussen de NAVO en Rusland zijn door de oorlog in Oekraïne momenteel fors opgelopen.
Volgens Bolton was de kans groot geweest dat Trump had gebroken met de NAVO, als hij een tweede termijn had gewonnen als president van de Verenigde Staten, schreef hij eerder al in zijn memoires.
Onder Trump diende Bolton tussen april 2018 en september 2019 als Nationaal Veiligheidsadviseur. Hij vertrok vanwege sterke meningsverschillen met Trump over het buitenlands beleid van de Verenigde Staten.
Journalist Michael Duffy van The Washington Post vroeg Bolton hoe serieus Trump was over een terugtrekking uit de NAVO: "Ik denk dat hij het overwoog, maar uiteindelijk trok hij de VS niet terug", zei Bolton. In zijn memoires schreef Bolton over Trumps overweging om de NAVO in 2018 te verlaten: "In een tweede termijn had hij de VS mogelijk wel uit de NAVO teruggetrokken. En ik denk dat Poetin daarop wachtte."
Trump zag de NAVO tijdens zijn presidentschap als een last en vond dat de Europese landen niet hun evenredige deel betaalden om de defensie op peil te houden. Door de oorlog in Oekraïne hebben veel Europese landen besloten dat ze meer moeten investeren in defensie. Zo gaat Duitsland dit jaar 100 miljard euro in het eigen leger steken en wil het land per direct voldoen aan de NAVO-norm om 2 procent van het nationaal inkomen aan defensie te besteden.
Toen Bolton op het seminar van The Washington Post werd gevraagd of hij tevreden was over hoe de regering van Trump met Oekraïne omging, uitte hij felle kritiek op zijn voormalige baas. "Het was heel slecht", zei Bolton. "Het was moeilijk om gesprekken over geostrategische zaken met hem te voeren. De president maakte zich vooral druk over.... de pogingen van Rudy Giuliani om [de Oekraïnse president Volodimir] Zelenski over te halen om de computerserver van Hillary Clinton te vinden."
Bolton zei ook dat het in de "maalstroom van de Amerikaanse presidentiële politiek" de laatste jaren lastig was voor Zelenski om een goede band op te bouwen met de Verenigde Staten, een land dat volgens Bolton "in potentie de belangrijkste steun" voor Oekraïne kan zijn.
Tijdens het seminar van The Washington Post gaf Bolton ook aan dat voormalig minister van defensie Mike Pompeo en voormalig staatssecretaris van defensie Mark Esper destijds bezorgd waren over het gedrag van Trump. "We voelden allemaal aan dat het nodig was om de veiligheid van Oekraïne te verbeteren en waren geschokt over hoe Trump tekeer ging."