- Aankomend president Donald Trump wil het percentage van het nationaal inkomen dat NAVO-landen zouden moeten uittrekken voor defensie verhogen van 2 naar 5 procent.
- Op de NAVO-top in juni in Den Haag moeten lidstaten het eens worden over een nieuwe richtlijn.
- NAVO-topman Mark Rutte zinspeelde vorige maand op een nieuwe norm van 3 procent.
- Lees ook: NAVO heeft volgens secretaris-generaal Mark Rutte ‘veel meer’ budget nodig dan 2% van het nationaal inkomen van alle lidstaten.
De aankomende Amerikaanse president Donald Trump wil een veel hogere NAVO-norm. “Het zou 5 procent moeten zijn”, verklaarde hij dinsdag over het percentage van het bruto binnenlands product (bbp) dat NAVO-landen voor defensie zouden moeten uittrekken.
“NAVO zou 5 procent moeten hebben”, zei Trump op een persconferentie. “Het kan niet met 2 procent.” Hij stelde dat een land met een normale krijgsmacht al op 4 procent zit. “Ze kunnen het allemaal betalen.”
Tien jaar geleden spraken de NAVO-landen af minstens 2 procent van het nationaal inkomen aan defensie te besteden, maar dat halen ze nog steeds niet allemaal. Ze overleggen over een verhoging, nu de dreiging van vooral Rusland is toegenomen. NAVO-topman Mark Rutte zinspeelde vorige maand op 3 procent. De VS zelf haalden het afgelopen jaar 3,4 procent.
Nederland geeft krap 2% van nationaal inkomen uit aan defensie
Nederland voldeed jarenlang niet aan de afspraak, maar geeft inmiddels ternauwernood 2 procent aan defensie uit. De Tweede Kamer is bezig dat minimum ook wettelijk vast te leggen. Bij een verhoging naar 5 procent zou Nederland al gauw 30 miljard euro extra moeten spenderen. Met zulke grote bedragen wordt in politiek Den Haag eigenlijk nooit geschoven.
Medewerkers van Trump noemden 5 procent vorige maand al als streefgetal, meldden meerdere media indertijd. Ingewijden lieten toen weten dat als onderhandelingsinzet te beschouwen. Ze verwachten naar eigen zeggen op de NAVO-top in juni in Den Haag een compromis over een lager percentage.
Trump voerde de afgelopen tijd de druk op NAVO-bondgenoten op door te dreigen uit de NAVO te stappen als zij niet over de brug zouden komen. Het bondgenootschap, met de VS als grote beschermheer, staat sinds zijn oprichting garant voor de veiligheid van Europese lidstaten.