- Donald Trump heeft beloofd te zorgen voor vrede in Oekraïne.
- Analisten zeggen dat Oekraïne daar eerst een sterke uitgangspositie voor moet hebben.
- Bondgenoten van Trump bekritiseren de huidige Amerikaanse steun voor Oekraïne.
- Lees ook: Het Westen worstelt met de levering van wapens aan Oekraïne: het ‘Deense model’ kan een oplossing bieden.
De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump heeft volgens analisten meer kans om een vredesakkoord te bereiken voor Oekraïne, als hij dat land een sterke onderhandelingspositie aan tafel geeft tegenover Rusland.
Trump heeft het beëindigen van de oorlog in Oekraïne een prioriteit genoemd, ook om zo een einde te kunnen maken aan wat hij “een aanslag op de militaire middelen van de VS” noemt.
Op woensdag benoemde hij de gepensioneerde luitenant-generaal Keith Kellogg als zijn speciale gezant voor Oekraïne en Rusland. Dat is een stap die Europese bondgenoten van de VS zorgen zal baren, omdat Kellogg eerder heeft voorgesteld om Oekraïens grondgebied aan Rusland af te staan.
Militaire en politieke leiders in Europa waarschuwen dat een deal waarbij te veel aan Rusland wordt toegegeven, waarschijnlijk slechts een voorbode zal zijn van verder conflict.
Analisten vertelden Business Insider dat een stevig vredesakkoord alleen tot stand kan komen als Oekraïne voldoende steun krijgt, door ervoor te zorgen dat het vanuit een sterke positie kan onderhandelen.
Militair analist John Lough van de Chatham House stelt dat Trump een zwakke indruk maakt, als hij Oekraïne zomaar opgeeft. Dat kan de belangrijkste concurrenten van de VS in de wereld aanmoedigen tot agressief gedrag. “Als hij Oekraïne in de steek laat en zegt: 'Ik ga dit niet meer financieren' en wanneer, als gevolg daarvan, de Russen een strategische opmars maken in Europa, zou dat zwak overkomen”, aldus Lough.
Volgens deskundigen moet Oekraïne in plaats daarvan in een positie worden gebracht waarbij het Rusland kan afschrikken. In de afgelopen maanden heeft Rusland het gebrek aan mankracht en artillerie in Oekraïne uitgebuit door een belangrijke opmars te maken in het oosten van het land. Tegelijkertijd zijn drone- en raketaanvallen op Oekraïense steden en infrastructuur verder opgevoerd, waardoor een miljoen burgers deze week zonder stroom kwamen te zitten.
Rusland en Oekraïne tegelijkertijd onder druk zetten
De insteek van de nieuwe gezant van Trump verschilt van die van president Joe Biden, die voorstander was van het bewapenen van Oekraïne om Rusland terug te dringen. Biden wilde het aan Kyiv overlaten om te beslissen wanneer er onderhandeld zou worden.
In plaats daarvan stelt Kellogg dat hulp aan Oekraïne moet worden stopgezet, als het land weigert te onderhandelen met het Kremlin, terwijl de Amerikaanse hulp aan Oekraïne moet worden opgevoerd als Rusland niet wil deelnemen aan gesprekken.
Directeur Evelyn Farkas van het McCain Institute in Washington waarschuwde woensdag in een interview met CNN dat Poetin weinig zin heeft om te onderhandelen met Oekraïne, als hij ziet dat de steun voor Kiyv afneemt.
Omgekeerd werkt het volgens Farkas beter als Trump zegt dat hij Oekraïne wil geven wat het nodig heeft om grondgebied terug te winnen en het bezette Russische grondgebied vast te houden. "Dan zet dat Poetin onder druk, omdat deze oorlog niet populair is in Rusland.”
Uiteindelijk zal het bereiken van een duurzame vredesovereenkomst in Oekraïne afhangen van het afschrikken van Rusland, benadrukt Lough. “Voor elke deal is Amerikaanse steun nodig, in welke vorm dan ook, om de vrede te bewaren. Oekraïne moet effectieve strijdkrachten behouden om verdere Russische agressie af te schrikken."