Financiële markten houden niet van onzekerheid. Meer dan een jaar gunden ze Trump het voordeel van de twijfel, maar Trump startte een handelsoorlog met China en hij schaadt de wereldwijde economische en geopolitieke verhoudingen. En dat gaat het economische herstel om zeep helpen, voorspelt econoom Nouriel Roubini.
Roubini is niet zomaar een econoom. Zijn claim to fame is dat hij als een van de weinigen de crash na de huizenmarktcrisis van 2008 zag aankomen, hij waarschuwde al in 2005 voor de op hol geslagen onroerend goedmarkt in de VS.
Zijn zwartgallige voorspellingen bezorgden hem de geuzennaam ‘Dr. Doom’, maar hij oogstte waardering toen zijn voorspellingen uitkwamen. Hij is een vooraanstaand econoom, hoogleraar economie aan de Universiteit van New York. Hij heeft onder meer gewerkt voor het Internationale Monetaire Fonds en de Wereldbank.
Roubini schetst in een nieuwe column een somber beeld van de laatste ontwikkelingen in de wereldeconomie. Hij noemt de door Trump gestarte handelsoorlog met China, wijst op de kwetsbaarheid van opkomende markten en signaleert de economische vertraging in Europa. Hij denkt dat beleggers binnenkort met weemoed terugkijken naar de afgelopen periode van lage volatiliteit en breedgedragen wereldwijde groei. “De periode van ‘risk off’ lijkt voorbij”, schrijft hij.
Trump voorspelbaar en onverstandig
Was 2017 nog een mooi economisch jaar, in het afgelopen half jaar is er veel veranderd – en niet ten goede, meent Roubini. De economie van de Verenigde Staten kent een bijna volledige werkgelegenheid, maar het fiscale stimuleringsbeleid van Trump’s regering en de stijgende olie- en grondstoffenprijzen stoken de binnenlandse inflatie verder op. Daardoor moet de Amerikaanse Federal Reserve de rente sneller dan verwacht verhogen.
Anders dan in 2017 is de Amerikaanse dollar nu aan het stijgen, export wordt daardoor lastiger voor bedrijven uit de VS. Het is wachten op een nog groter handelstekort. De reactie van Trump daarop is voorspelbaar én onverstandig, denkt Roubini. Trump zal andere landen de schuld geven en Amerika nog protectionistischer willen maken om importen af te remmen.
Ondertussen raken de hogere dollar en de dreiging van een uitbreidende handelsoorlog ook de opkomende economieën. Landen als Argentinië, Brazilië, Mexico en Turkije krijgen het moeilijker. Roubini denkt dat risico's weer gaan toenemen de komende tijd. De centrale banken hebben ook geen ruimte meer om als vangnet op te treden. De afgelopen jaren haalden ze met monetaire stimulering nog alles uit de kast om economieën maar te stimuleren, maar nu de inflatie in veel landen boven target is, staan centrale banken met lege handen.
Risico op stagflatie
Maar het grootste risico is stagflatie (lagere economische groei en hogere inflatie), denkt Roubini. "Dat is voor het eerst in de afgelopen tien jaar." Het stagflatierisico wordt gevoed door een negatieve schok door de handelsoorlog, hogere olieprijzen als gevolg van politieke aanbodbeperkingen en een inflatoir binnenlands beleid in de VS.
Dr. Doom ziet meer economische risico's. Hij zei eerder dit jaar in een interview met Bloomberg dat bitcoin 'De grootste zeepbel in de geschiedenis van de mensheid' is. De naam Dr. Doom lijkt te passen. Roubini kan overigens wel lachen om zijn bijnaam. 'Noem me liever Dr Realist', zei Roubini in een gesprek met Business Insider.