• De Amerikaanse topbelegger Ray Dalio vindt dat er parallellen zijn tussen de regeerstijl en de beleidsvoornemens van Donald Trump en radicaal-nationalistische staten uit de jaren 1930.
  • Dalio wil Trump echter niet als fascistisch bestempelen.
  • Wel ziet hij de behoefte aan “overheidsvernieuwing” en het  “America First”-beleid als vergelijkbaar met de stijl van regimes uit de jaren ’30.
  • Lees ook: Zo legt Donald Trump de basis voor ‘drill, baby, drill’: ruim baan voor de olie- en gasindustrie.

Miljardair en voormalige hedgefondsmanager Ray Dalio vindt dat er parallellen zijn tussen de manier waarop Donald Trump het Amerikaanse overheidsbeleid opnieuw vorm wil geven en de beleidsstijl van radicaal-nationalistische regimes uit de jaren 1930.

Dalio schreef deze week een commentaar op LinkedIn met zijn voorspellingen voor de tweede ambstermijn voor Trump.

“Het is duidelijk dat Donald Trump en zijn team de overheid en het land zullen hervormen als een bedrijf dat een vijandige overname doet van een ander inefficiënt bedrijf”, aldus Dalio, de oprichter was van ’s werelds grootste hedgefonds Bridgewater Associates.

De miljardair stelt dat het streven van Trump naar een vernieuwde overheid “enorme hervormingen” inhoudt, waarbij personeel wordt vervangen, kosten worden bespaard en nieuwe technologieën worden geïntroduceerd.

Om dit te bewerkstelligen heeft techondernemer Trump Elon Musk en Vivek Ramaswamy aangetrokken om een nieuw op te richten Department of Government Efficiency te leiden. De twee adviseurs van Trump hebben het tot nu toe vooral over het verminderen van het aantal ambtenaren en het opheffen van bepaalde overheidsagentschappen.

“Denk aan Gordon Gekko en zijn boodschap in zijn 'hebzucht is goed'-speech", stelt Dalio over de aanpak van Trump, verwijzend naar het personage dat gespeeld werd door acteur Michael Douglas in de film ‘Wall Street’ uit 1987. “En probeer te begrijpen dat deze boodschap afkomstig is van de president van de Verenigde Staten, die die benadering gaat toepassen op de centrale overheid en het hele land.”

“Zoals gezegd, de meest recente historische voorbeelden hiervan waren radicaal-nationalistische staten in de jaren 1930", aldus Dalio.

De miljardair gaf aan dat hij niet zegt dat Trump of diens regering fascistisch zijn of dat Trump zich zal gedragen als fascistische leider. Maar het idee van radicale “overheidsvernieuwing” en het “America First-beleid vertoont parallellen met de regeringsstijl van regimes uit de jaren '30.

“Om degenen te begrijpen die nu de macht overnemen met nationalistisch, protectionistisch, top-down, door de overheid geleid economisch en sociaal beleid, en die weinig tolerantie hebben voor interne oppositie en verwikkeld zijn in internationale geopolitieke conflicten, is het de moeite waard om te analyseren hoe staten met soortgelijk beleid in de jaren 1930 zich gedroegen”, stelt Dalio.

Trump wil alleen maar loyalisten

De miljardair beschrijft dat Trump zich omringt met “win-at-all-cost loyalisten”, waaronder Musk, Ramaswamy, de beoogde minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio en potentiële adviseurs zoals Tucker Carlson en Steve Bannon.

Foto: Brandon Bell/Getty Images

Hun missie is volgens Dalio om “maximale economische kracht te creëren en buitenlandse vijanden te bestrijden”.

“Zodra deze mensen op hun plaats zitten, zal dezelfde aanpak waarschijnlijk worden gebruikt om de regering te zuiveren van degenen die deel zouden uitmaken van de 'deep state', die niet op één lijn liggen met of niet loyaal zijn aan de missie van Trump", voorspelt Dalio.

Dalio heeft het vaker over zijn filosofie dat de wereld cycli doormaakt van periodes waarin één macht de teneur van de wereldwijde samenleving, economie en politiek dicteert. De miljardair heeft vaak gezegd dat de naoorlogse wereldorde onder leiding van de VS aan het afbrokkelen is.

Hij betoogt nu dat het “America First”-beleid van Trump de wereld richting een situatie brengt, waarbij naties worden verdeeld tussen de VS en China.

Foto: YouTube / Rich Talk

“Met andere woorden, we naderen het einde van een tijdperk geleid door de Verenigde Staten. Een tijdperk waarbij landen probeerden met elkaar om te gaan aan de hand van multinationale organisaties met overkoepelende principes en regels”, meent Dalio.

Dalio heeft regelmatig gewaarschuwd dat hij gelooft dat interne spanningen binnen de VS kunnen escaleren tot een burgeroorlog en schatte afgelopen mei dat het risico op zo'n conflict maar liefst 40 procent was.

Trump heeft het merendeel van de beoogde kandidaten voor zijn regering bekendgemaakt, waaronder Fox News presentator Pete Hegseth als minister van Defensie. De Amerikaanse Senaat, die nu een Republikeinse meerderheid heeft, moet de benoemingen nog goedkeuren.

LEES OOK: Waarom de euro kwetsbaar is voor handelsoorlog tussen de VS en China