- De Europese Unie is “zeer snel” als volgende aan de beurt voor importheffingen. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump zondag.
- Voor de Europese Unie zei de Amerikaanse president nog geen datum te hebben.
- De aankondiging van hogere importheffingen voor Canada, Mexico en China leidde maandag tot een stijging van olieprijzen.
- Lees ook: Trump geeft toe dat importheffingen Amerikanen ‘pijn’ kunnen doen – economen houden rekening met fors hogere prijzen
De Europese Unie is “zeer snel” als volgende aan de beurt voor importheffingen. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump zondag.
“Ze profiteren echt van ons, weet u. We hebben een tekort van 300 miljard dollar (een kleine 293 miljard euro). Ze nemen noch onze auto’s, noch onze agrarische producten, bijna niks, en wij nemen alles, miljoenen auto’s, enorme hoeveelheden landbouwproducten”, verklaarde hij tegen de pers.
Dinsdag gaan de importheffingen voor Canada, Mexico en China in. Maandag heeft Trump gesprekken met Canada en Mexico hierover. Voor de Europese Unie zei de Amerikaanse president nog geen datum te hebben.
Een woordvoerder van de Europese Commissie zei zondag dat importheffingen het handelsverkeer verstoren en inflatie de hoogte in drijven. “Ze beschadigen alle betrokken partijen.” De EU “zal reageren op elke handelspartner die oneerlijke of willekeurige invoerrechten heft. De handelsbetrekkingen met en de investeringen in de VS zijn de grootste ter wereld en daarom staat er veel op het spel”, aldus de woordvoerder.
Olieprijzen stijgen na aankondiging importheffing door Trump
Olieprijzen zijn maandag gestegen nadat Trump afgelopen weekend hogere invoerheffingen aankondigde op reeks importproducten, waaronder ruwe olie uit Canada en Mexico. Dit dreigt te leiden tot hogere kosten voor Amerikaanse consumenten.
Een vat Amerikaanse olie steeg maandagochtend tot 3,7 procent, om daarna te stabiliseren op een plus van zo'n 2 procent. Brentolie, de olie uit onder meer het Midden-Oosten en de Noordzee, werd ongeveer 1 procent duurder. Op de brandstofmarkt in New York gingen de benzineprijzen daarnaast tot meer dan 6 procent omhoog.
Trump maakte afgelopen weekend zijn eerdere dreigementen waar met de aankondiging vanaf dinsdag heffingen van 25 procent op Canadese en Mexicaanse import en 10 procent op Chinese goederen in te voeren.
Voor energie uit Canada geldt een verlaagd tarief van 10 procent. Daarmee lijkt de door economen gevreesde handelsoorlog werkelijkheid te worden. Vanuit Canada en Mexico zijn al vergeldingsmaatregelen aangekondigd.
Canada en Mexico zijn belangrijke olieleveranciers van de Verenigde Staten. De noorderbuur is zelfs goed voor het grootste deel van de Amerikaanse olie-import. Dit gaat om ongeveer 4 miljoen vaten per dag. Ook komen er dagelijks voor ongeveer 500.000 vaten olie uit Mexico. De importheffingen betekenen dat bij het importeren van de betreffende producten een extra heffing moet worden betaald.
De olieprijzen waren in januari al opgelopen tot het hoogste niveau in maanden. Dat kwam mede door nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland. Ook bij tankstations in Nederland zijn de prijzen vorige maand gestegen, al zakten ze vorige week wel weer wat terug.
Volgens de laatste cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers bedraagt de landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 2,172 euro. Dat is enkele centen meer dan rond de jaarwisseling. De adviesprijzen worden doorgaans alleen langs de snelweg gevraagd. Elders kun je vaak goedkoper tanken.