Het feit dat grote Amerikaanse techbazen op maandag 20 januari acte de présence zullen geven tijdens de inauguratie van Donald Trump is een teken van hun “officiële capitulatie”. Dat stelt Steven Bannon, de voormalige politieke strateeg van Donald Trump, in een interview met ABC News.

“Toen Mark Zuckerberg zei: ‘Ik ben uitgenodigd. Ik ga’, gingen de sluizen open en klopten ze allemaal als smekelingen aan de deur”, aldus Bannon. “Ik denk dat de meeste mensen in onze beweging vinden dat president Trump de oligarchen heeft gebroken: hij brak ze en ze gaven zich over.”

Bannon wees in het interview op de afscheidsspeech van Joe Biden afgelopen week, waarbij de vertrekkende president waarschuwde dat er “een oligarchie aan het ontstaan is in de VS”. Volgens Biden wordt het land bedreigd door de invloed van de superrijken.

“Als Biden daarover praat… ze werden pas gezien als oligarchen, toen ze zich van hem afkeerden, zich overgaven en zich tot Trump wendden”, zegt Bannon.

'Trump is als generaal MacArthur', aldus Bannon

De voormalige adviseur van Trump vergelijkt de aanwezigheid van de bazen van techgiganten bij de inauguratie van Trump met de capitulatie van Japan in 1945. Die werd bezegeld op het Amerikaanse marineschip USS Missouri, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog markeerde.

"Hij is als generaal Douglas MacArthur", zegt Bannon over de aanstaande president. "Het is een officiële overgave en dat is, denk ik, krachtig."

Jeff Bezos en Mark Zuckerberg hebben aangegeven op de inauguratie van Trump te verschijnen. Ook Elon Musk zal er zijn. Hij is een politieke vriend van Trump, die uitgroeide tot een vaste waarde in de politieke kring van de president.

Amazon en Meta doneerden beide 1 miljoen dollar aan het inauguratiefonds van Trump. Andere bedrijven hebben tevens geld gedoneerd, aangezien menig zakenleider de banden probeert aan te halen of versterken met de aanstaand president.

Bannon blijft sceptisch over techmiljardairs

Toch is Bannon sceptisch over de ware liefde van de Amerikaanse techbazen voor Trump. "De boetedoening van Zuckerberg kwam een beetje laat. Het was na 5 november", aldus Bannon. "Hij wil nu een vriend zijn... daar kan ik geen chocola van maken. Hij zal zich van president Trump afkeren, en hij zal dat binnen een seconde doen, zodra het hem uitkomt."

Eerder in januari noemde Bannon Musk nog een "werkelijk gemene gast", toen de baas van Tesla aangaf speciale visa voor hoogopgeleide techwerkers noodzakelijk te achten. Veel conservatieven waren juist tegen dergelijke visa, omdat die volgens hen nadelig uitpakken voor Amerikaanse arbeiders.

"Ik zal ervoor zorgen dat Elon Musk hier weg is op de dag van de inauguratie", zei Bannon. Dat lijkt dus niet het geval te zijn.

LEES OOK: Mark Zuckerberg stopt met feitenchecks op platforms in de VS – McDonald’s schroeft diversiteitsbeleid terug