- Aankomend president Donald Trump deed zijn reputatie als warm pleitbezorger van de olie- en gasindustrie vrijdag eer aan.
- Trump wil dat de Noordzee wordt heropend voor de opsporing van olie en dat de windmolens worden weggehaald.
- In een oproep op socialmediaplatform Truth Social reageerde Trump op plannen van de Amerikaanse olieproducent Apache om zich terug te trekken uit de Noordzee.
- Lees ook: Het wemelt van de miljardairs in en rond de regering van Trump: een mijnenveld van potentiële belangenconflicten
Weg met windmolenparken op zee, ruim baan voor olie en gas. Aankomend president Donald Trump wil dat de Noordzee wordt heropend voor de opsporing van olie en dat de windmolens worden weggehaald.
Trump, die op 20 januari terugkeert in het Witte Huis, deed die oproep vrijdag in een bericht op zijn socialemediaplatform Truth Social. Hij reageerde op de plannen van Apache, een onderdeel van de Amerikaanse olie- en gasproducent APA, om de Noordzee tegen eind 2029 te verlaten.
Steeds meer olie- en gasmaatschappijen trekken zich terug uit de Noordzee. Dat komt onder meer door het plan van de Britse regering om de extra belasting voor olie- en gasproducenten in de Noordzee te verhogen van 35 naar 38 procent en de heffing met een jaar te verlengen.
De Britse overheid wil die extra inkomsten uit olie en gas gebruiken voor de financiering van duurzame-energieprojecten. Olie- en gasproducenten in de Noordzee hebben al gewaarschuwd dat het hogere belastingtarief zal leiden tot een scherpe daling van investeringen en terugtrekking uit het gebied.
Olie- en gasbedrijven trekken zich terug uit Noordzee
Persbureau Reuters meldde eerder al dat Harbour Energy, de grootste Britse olie- en gasproducent in de Noordzee, zijn belangen in de olievelden in het gebied wil verkopen en plannen heeft voor een beursnotering in New York. Het grote Amerikaanse olie- en gasconcern ExxonMobil voltooide in juli vorig jaar al zijn vertrek uit de Noordzeeregio.
Het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen bouwden de afgelopen jaren grote windmolenparken in de Noordzee. De sector voor windmolenparken op zee heeft echter een paar moeilijke jaren achter de rug. Dat komt doordat de kosten enorm zijn gestegen door technische en toeleveringsproblemen en hogere rentetarieven.
Bedrijven zoals het Deense Ørsted, de grootste ontwikkelaar van offshorewindparken ter wereld, schroefden daardoor hun investeringen terug en moesten flinke afschrijvingen doen op lopende projecten.