De Amerikaanse president Donald Trump zei zondag dat Amerikanen mogelijk economische “pijn” zullen voelen door zijn invoerheffingen op belangrijke handelspartners, maar hij stelde dat het “de prijs waard zal zijn” om de Amerikaanse belangen te beschermen.

“Zal er enige pijn zijn? Ja, misschien en misschien ook niet”, schreef Trump zondag op zijn berichtendienst Truth Social. “Maar we zullen Amerika weer groot maken, en het zal allemaal de prijs waard zijn die betaald moet worden.”

De Amerikaanse regering voert per 4 februari een importheffing van 25 procent in op producten uit Canada en Mexico. China krijgt te maken met een extra importheffing van 10 procent, bovenop de eerdere heffingen.

In een ander bericht herhaalde Trump zijn oproep om Canada een Amerikaanse staat te maken, wat de spanningen verder opvoerde met een van de nauwste bondgenoten van de VS. Volgens de president betalen de Verenigde Staten “honderden miljarden dollars” om Canada te subsidiëren. “Zonder deze enorme subsidie zou Canada ophouden te bestaan als een levensvatbaar land.”

Economen waarschuwen: huishoudens hard geraakt

De hoge importheffingen zullen huishoudens in de Verenigde Staten wel degelijk hard raken, waarschuwen economen. De maatregel jaagt de prijzen omhoog van allerlei producten, van groenten en fruit tot auto's. Ook alcoholische dranken, zoals Mexicaanse tequila, zullen naar verwachting flink duurder worden.

De VS voeren 25 procent invoerheffingen in op goederen uit Canada en Mexico en 10 procent op producten uit China. Economen verwachten dat Amerikaanse bedrijven, die meer moeten betalen voor geïmporteerde goederen, deze kosten deels zullen doorberekenen aan consumenten door prijsverhogingen.

In het meest pessimistische scenario, waarin consumenten geen overstap maken naar in de VS geproduceerde goederen en de volledige invoerheffing wordt doorberekend, kan dit neerkomen op een extra kostenpost van ongeveer 835 dollar per persoon per jaar of 3.242 dollar voor een gezin van vier, volgens schattingen van ING. De gevolgen zullen niet direct merkbaar zijn, maar op de middellange tot lange termijn komt de koopkracht onder druk te staan, waarschuwt de bank.

Een groot deel van de verse producten die Amerikanen eten, komt uit het buitenland. Ongeveer de helft van de geïmporteerde groenten en 40 procent van het fruit is afkomstig uit Mexico. Naast het leveren van meer dan 90 procent van de avocado's die Amerikanen eten, is het Latijns-Amerikaanse land de belangrijkste buitenlandse leverancier van paprika's, komkommers en courgettes.

Alcohol is goed voor bijna een kwart van alle Amerikaanse importen uit Mexico. Vier op de vijf geïmporteerde bieren komen uit dit land, net als de helft van alle sterkedranken, voornamelijk tequila en mezcal. Canada is ook een belangrijke leverancier van gedistilleerde dranken, waaronder likeuren en whisky.

Daarnaast komt bijna de helft van de Amerikaanse importen van auto-onderdelen uit Canada en Mexico, waarvan automerken in de VS sterk afhankelijk zijn. Voor specifieke onderdelen zoals airbags en veiligheidsgordels komt bijna 80 procent van de importen uit deze buurlanden. Ook komt de helft van de geïmporteerde, geassembleerde auto's uit deze twee landen.

"Tarieven op deze goederen zouden betekenen dat de VS zichzelf effectief belast", zegt Nicole Gorton-Caratelli van het economische bureau van Bloomberg. "Amerikaanse autofabrikanten, die al lange tijd een symbool zijn van de Amerikaanse industrie, zouden aanzienlijke pijn ervaren."

Inflatie gaat verder omhoog, waarschuwt Knot

De consument gaat betalen voor de door de importheffingen, zegt ook Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Daarbij waarschuwt hij dat een handelsoorlog "alleen maar verliezers kent", aldus Knot zondag in het tv-programma Buitenhof.

Hij voorziet dat de maatregelen de inflatie verder gaan opdrijven. "Amerikaanse burgers gaan hogere prijzen betalen voor importgoederen. En de Amerikaanse concurrenten van die importeurs zien nu ook de gelegenheid om hun prijzen te verhogen. Die krijgen een gratis mogelijkheid in de schoot geworpen om ook hun prijzen te verhogen", legt Knot uit. Hij benadrukt dat een sterk en concurrerend Europa van groot belang is, onder meer om de impact van prijsstijgingen op consumenten en bedrijven te beperken.

Knot zegt ook dat niet alles op het gebied van handelsbelemmerende maatregelen op Trump moet worden afgeschoven. Ook de vorige Amerikaanse regering van Joe Biden deed hieraan mee. "Het is echt niet alleen de VS, in Europa kunnen wij er ook iets van", stelt de DNB-president.

Knot legt ook uit waarom de boodschappen in Nederland steeds duurder worden. De prijzen in Nederland blijven langer doorstijgen dan in omringende landen omdat onze economie "sterker oververhit" is dan de gemiddelde economie in de eurozone. Daarnaast heeft de overheid vorig jaar accijnzen en btw verhoogd, wat heeft bijgedragen aan een stijging van de inflatie. "En we hebben ook langere tijd een loonontwikkeling gehad met sterker stijgende lonen dan andere landen", aldus Knot.

Het positieve nieuws is volgens hem dat de lonen zich nu stabiliseren en dat de koopkracht volgend jaar naar verwachting zal toenemen. Knot waarschuwt wel dat de overheid geen maatregelen moet nemen die de inflatie verder kunnen aanwakkeren.

LEES OOK: Valutamarkt gaat wildere rit tegemoet onder Trump 2.0: dollar minder onaantastbaar dan gedacht