Maandagmiddag ontmoeten de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin elkaar in Helsinki. Het is de eerste officiële topontmoeting tussen de twee, en ze hebben genoeg te bespreken.
Ze willen het in ieder geval over de situatie in Syrië en Oekraïne hebben en ook de Amerikaanse sancties tegen Rusland staan op het programma.
Toch zijn dat niet de belangrijkste onderwerpen. Afgelopen vrijdag werd bekend dat de VS twaalf Russische inlichtingenofficieren vervolgt voor het hacken van de Democratische Partij en de campagne van Hillary Clinton.
Om duidelijk te maken dat Trump de acties van Rusland niet tolereert, moet hij ontzettend goed op zijn woorden letten, schrijft Mark Weinberg in een artikel voor de Amerikaanse zender Fox News. Hij was een adviseur van oud-president Ronald Reagan en schrijft nu speeches.
Eerste zin is cruciaal
“Trump moet het voortouw nemen tijdens de meeting”, schrijft Weinberg. “Hij moet precies weten wat hij gaat zeggen en al in zijn eerste zinnen moet hij duidelijk maken wat hij vindt van de Russische inmenging in de verkiezingen.”
Weinberg heeft ook al meteen een aantal van die zinnen voor Trump uitgeschreven. Zijn eerste optie is om te zeggen: "We spreken elkaar op een heel belangrijk moment. Ik waardeer niet wat jullie ons hebben geprobeerd aan te doen. We moeten het daar serieus over hebben, laten we gaan zitten."
De tweede optie: "Mr. President, er waren mensen in mijn land die niet wilden dat we elkaar nu zouden spreken. Maar er zijn een paar ernstige zaken die we niet kunnen negeren."
Volgens Weinberg is het in ieder geval belangrijk dat Trump niet de voornaam van Poetin gebruikt, maar hem aan te spreken met zijn titel: Mr. President. Poetin beweert dat de twee elkaar aanspreken met hun voornaam, maar dat zou te vriendelijk overkomen.
Ook moet Trump letten op hoe hij de hand van Poetin schudt. Dat moet hij kort maar krachtig doen, terwijl hij een strenge uitdrukking op zijn gezicht houdt. En hij moet Poetin zeker niet op z'n rug slaan terwijl hij zijn hand schudt, schrijft Weinberg. Nadat de twee elkaars hand hebben geschud, moet Trump met een strak gezicht de vergaderruimte in lopen.
Weinberg geeft Trump dit advies omdat hij betrokken was bij vijf verschillende meetings tussen Reagan en Mikhail Gorbatsjov, voormalig secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Achteraf gezien heeft Weinberg er spijt van dat hij samen met zijn team niet beter nadacht over die eerste momenten van de ontmoetingen. Daardoor wist Gorbatsjov vaak meteen de leiding te pakken.
"Reagan was, zoals altijd, goed gemanierd en liet Gorbatsjov eerst aan het woord. Daardoor wist Gorbatsjov de PR-oorlog te winnen. Reagan kwam er uiteindelijk wel weer bovenop, maar pas na flink wat hulp."