Donald Trump en Kamala Harris doen hun best om de arbeidersklasse, een cruciale groep kiezers bij de Amerikaanse verkiezingen in november, te overtuigen. Maar dat doen ze wel heel verschillend.

Trump richtte zich op de chauffeursvakbond International Brotherhood of Teamsters (IBT), met 1,4 miljoen leden. Diens voorzitter Sean O’Brien sprak op de Republikeinse Nationale Conventie, maar de organisatie heeft nog niet officieel steun uitgesproken voor een van de twee kandidaten.

Harris heeft de steun gezocht en gekregen van de American Federation of State, County, and Municipal Employees (AFSCME), een ambtenaarsvakbond van vergelijkbare grootte.

Ook de UAW, een vakbond in de auto-industrie, heeft zijn steun uitgesproken voor Harris. Diens voorzitter Shawn Fain sprak op de eerste avond van de Democratische Nationale Conventie.

Harris wordt ook gesteund door horecavakbond Unite Here en de zwarte leden van IBT, de chauffeursvakbond waar Trump zijn pijlen op mikt.

Naar schatting zijn er in totaal zo'n 14 miljoen Amerikanen lid van een vakbond. Dat zijn er minder dan vroeger, maar het betreft nog steeds een belangrijke kiezersgroep in een spannende presidentsrace.

“Ik denk dat vakbonden een enorme rol spelen”, zegt Christian Grose, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Zuid-Californië. “De invloed van de vakbonden is sterk door hun vermogen om kiezers van buiten de vakbonden aan te trekken.”

Dit is hoe beide presidentskandidaten de arbeidersklasse proberen te overtuigen.

Trump bezoekt vakbonden, maar ligt overhoop met ze door uitspraak tegen Elon Musk

Donald Trump wist tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 veel arbeiders voor zich te winnen door zijn populistische retoriek, waarin hij onder meer handelsovereenkomsten zoals NAFTA de schuld gaf van het verlies van banen en een protectionistische koers beloofde.

Dit jaar probeert hij tijdens zijn herverkiezingscampagne voort te bouwen op dat eerdere succes door opnieuw de steun van vakbonden te winnen. Zo stelde Trump onder meer “grote belastingverlagingen voor arbeiders en geen belasting op fooien” voor, mochten hij herkozen wordt.

Hij heeft de afgelopen maanden verschillende vakbonden bezocht, waaronder de Teamsters-chauffeursvakbond, in een poging hun leden achter zich te krijgen.

Trumps inspanningen om de ‘blue collar’-stem van president Joe Biden te ondermijnen, krijgen echter te maken met flinke tegenwind nu Harris steeds meer vakbonden achter zich weet te scharen. Sinds zij de Democratische presidentskandidaat werd, heeft Harris verschillende vakbonden overtuigd haar te steunen, wat Trumps eerdere voorsprong in die hoek heeft doen slinken.

Op 13 augustus kwam Trump in opspraak nadat hij tijdens een interview met Elon Musk spottend sprak over stakende arbeiders. De autovakbond UAW diende vervolgens een klacht in bij de National Labor Relations Board, waarin gesteld wordt dat Trumps opmerkingen neerkomen op intimidatie.

De voorzitter van de Teamsters die sprak op het Republikeinse partijcongres in juli, Sean O’Brien, noemde het zelfs “economisch terrorisme” als arbeiders worden ontslagen vanwege hun deelname aan stakingen of vakbondsactiviteiten.

Hoewel Trump zich voordoet als een pro-vakbondspoliticus, heeft hij in het verleden juist kritiek gekregen vanwege zijn beleid dat werknemersrechten zou ondermijnen. In 2020 bracht het Economic Policy Institute een rapport uit waarin 50 manieren worden genoemd waarop de rechten van werknemers zijn uitgehold en de macht van bedrijven is versterkt tijdens Trumps eerste termijn.

Een politicoloog noemt de opmerkingen van Trump tijdens het gesprek met Elon Musk onhandig, gezien de stand van zaken in de verkiezingen. “Als je bedenkt hoe spannend deze race is, kan Trump het zich niet veroorloven om een groep kiezers te verliezen, en in het bijzonder geen vakbondsmensen”, zegt hoogleraar Trish Crouse van de universiteit van New Haven.

Trumps keuze voor 'running mate' J.D. Vance helpt ook niet bepaald om vakbonden te overtuigen. De senator uit Ohio stond kort bij de 'picket line' tijdens de staking van autowerkers vorig jaar, maar is tegen de Protecting the Right to Organize (PRO) Act, die de bescherming voor vakbondsleden zou uitbreiden.

Harris gebruikt 'running mate' om haar arbeidersimago te versterken

Toen Harris het stokje van Joe Biden als presidentskandidaat overnam, volgde ze een man op die zichzelf profileerde als de meest pro-arbeidspresident in de Amerikaanse geschiedenis.

Biden had zich gedurende zijn presidentschap sterk gemaakt voor de arbeidersbeweging: hij riep Amazon-werknemers op zich bij een vakbond aan te sluiten, voerde maatregelen in om de arbeidsomstandigheden van federale werknemers te verbeteren, stelde regels op voor gelijke beloning en schreef geschiedenis door als eerste president in 2023 mee te doen aan een staking.

Als vicepresident stond Harris al bekend om haar nauwe banden met vakbonden en haar steun voor arbeidsvriendelijk beleid. Ze speelde bijvoorbeeld een belangrijke rol in de infrastructuurwet, die miljoenen banen creëerde met strikte arbeids- en loonbescherming.

In de huidige campagne wordt Harris gesteund door 'running mate' Tim Walz, een voormalig leraar en vakbondslid, die haar pro-vakbondsprofiel verder versterkt. Walz’ achtergrond wordt door de campagne dan ook volop ingezet om de steun van arbeiders te winnen.

Larry Cohen, voormalig voorzitter van de mediavakbond Communications Workers of America (CWA), benadrukt dat er een wereld van verschil is tussen de campagnes van Harris en Trump als het gaat om arbeidsvraagstukken.

Volgens Cohen doen Trump en zijn bondgenoot, senator J.D. Vance, alsof ze voor de arbeiders zijn, maar tonen ze in de praktijk weinig steun voor georganiseerde arbeid. Trumps opmerking tegenover Elon Musk, dat je stakende werknemers gewoon moet ontslaan, maakt dat volgens Cohen pijnlijk duidelijk.

Harris en Walz zetten juist volop in op hun pro-arbeidersimago. Tijdens het partijcongres van de Democraten deze week staat vakbondsondersteuning centraal. Toen voorzitters van deze vakbonden het podium betraden, schreeuwde het publiek "Union Yes".

Eerder deze maand sprak Walz tijdens het congres van de ambtenaarsvakbond AFSCME in Los Angeles. In zijn toespraak, gericht aan de 1,4 miljoen leden, benadrukte hij: “Als vakbonden sterk zijn, is Amerika sterk.”

Historisch gezien hebben vakbondsleden de neiging om op Democraten te stemmen, hoewel ze de laatste jaren ook meer open zijn gaan staan voor de Republikeinen, zo stelt politicoloog Grose.

Volgens Grose zal Trumps uitspraak over stakingen tijdens zijn gesprek met Musk waarschijnlijk geen grote verschuiving in kiezers opleveren, maar kan het wel het bestaande enthousiasme onder Democratische vakbondskiezers versterken.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief Verkiezingen VS van Business Insider (elke dinsdag in je inbox):

Privacy