ANALYSE – De Amerikaanse president Donald Trump gebruikt stand van de Amerikaanse economie om zijn herverkiezingscampagne vaart te geven. En zo op het oog werken belangrijke economische indicatoren sterk in zijn voordeel.

De meest recente cijfers voor de Amerikaanse banengroei laten zien dat er in januari 225.000 banen bij zijn gekomen. Dat was meer dan economen hadden verwacht.

Naar verwachting zal Trump tijdens de verkiezingscampagne hameren op drie indicatoren:

  • Een werkloosheid van 3,5%, het laagste cijfer in bijna vijftig jaar.
  • Robuuste banengroei.
  • Een gemiddelde salarisstijging van 3% in het afgelopen jaar.

De manier waarop Amerikanen naar de economie kijken, is dan ook positiever dan de afgelopen decennia het geval is geweest. Uit een vorige week gepubliceerde peiling van Gallup blijkt dat de president op het gebied van economie de hoogste waarderingscijfers heeft in de afgelopen 20 jaar.

Volgens econoom Douglas Holtz-Eakin van de conservatieve organisatie American Action Forum betekenen deze cijfers een enorme boost voor Trump. Ze vergroten de kans dat hij opnieuw wordt gekozen.

"De economie is een enorm pluspunt voor hem", zegt Holtz-Eakin tegen Business Insider. De voormalige economisch adviseur van president George W. Bush wijst daarbij expliciet op de sterke banengroei en de salarisstijging in de VS.

Voormalig adviseur Steven Rattner van Barack Obama zei onlangs tegen The New York Times dat Trump profiteert van de "de sterkste meewind voor een president die voor herverkiezing gaat in meer dan honderd jaar".

Het positieve economische nieuwe van de laatste tijd maakt het minder waarschijnlijk dat de Amerikanen kiezen voor een progressieve politicus als Bernie Sanders, zegt Holtz-Eakin. Volgens hem zullen kiezers in 'swing states' eerder bij hun keuze voor Trump blijven dan dat ze een Democratische kandidaat steunen die ingrijpende hervormingen belooft.

Maar de lagere klassen hebben het nog altijd zwaar

Maar een groot deel van de Amerikanen heeft altijd nog te maken met economische tegenwind, ook al ziet het er aan de oppervlakte geweldig uit. Het wordt steeds moeilijker toe te treden tot de middenklasse en daar te blijven, vooral vanwege de toegenomen kosten voor gezondheidszorg en onderwijs.

Hoewel de stijging van het nominale loon 3 procent bedraagt, zijn de reële lonen, waarbij wordt gecorrigeerd voor inflatie, met slechts 0,8 procent gestegen.

Econoom Jared Bernstein van het links georiënteerde Center on Budget and Policy Priorities, betoogde onlangs in The Washington Post dat Trump heeft geprofiteerd van het economisch beleid van Obama en zijn eigen invloed zwaar overschat.

"Wat Trump bijzonder maakt is niet dat hij profiteert van gunstige trends die onder zijn voorganger zijn ingezet en ook niet dat hij daarvoor het krediet opeist, maar wel dat hij erover liegt", schreef Bernstein. "Trump stelt dat de economie er verschrikkelijk voor stond totdat hij de boel ging redden."

Bernstein tweette vrijdag ook dat de industriële sector nog altijd zwak presteert, terwijl Trump tijdens zijn campagne in 2016 heeft beloofd die sector te redden. In januari verdwenen er in de industriële sector 12.000 banen. Dat was voor de tweede maand op rij een daling.

LEES OOK: Trump versnelt de afbrokkeling van de Amerikaanse hegemonie in de wereld – en dat is ook een groot economisch risico