ANALYSE – President Donald Trump ontmoet vrijdag voor het eerst sinds zijn aantreden als de president van de Verenigde Staten zijn Russische collega Vladimir Poetin.
De ontmoeting van de G20 in Hamburg komt op een belangrijk moment: de relatie tussen Rusland en de VS staat onder druk. En een eerste ontmoeting zet de toon voor de verdere relatie tussen beide mannen, waarschuwen experts.
Trump dreigt echter een cruciale fout te maken: er is geen specifieke agenda.
Er zijn tal van belangrijke zaken te bespreken met Poetin: de dreiging van Noord-Korea, de rol van Rusland in het conflict in Oekraïne, de strijd tegen IS, de brute oorlog in Syrië. Maar Trumps nationale veiligheidsadviseur McMaster stelde zondag dat er er nog geen ‘specifieke agenda’ is. “Het is maar net wat de president wil bespreken.”
Volgens Glenn Carle, voormalig CIA-medewerker, kan dat de Amerikaanse belangen op het spel zetten. “Wie de agenda bepaalt, heeft grote invloed op de discussie. Als de president geen agenda heeft, betekent dIt de VS in de verdediging wordt gedrongen.”
Ned Price, voormalig CIA-analist en voormalig lid van de Nationale Veiligheidsraad onder Obama, vreest ook voor Trumps tactiek. Zonder agenda, zo stelt Price, "zal Poetin de lunch van Trump opeten". "Als je zonder doorgekookt en vuurvrij plan zo'n ontmoeting aangaat, weet je zeker dat je niet gaat krijgen wat je wilt - zeker als iemand zo uitgekookt als Poetin erbij is."
Poetin heeft namelijk een slimme strategie om moeilijke vragen te ontlopen. Oud-onderhandelaars die onder Obama werkten, vertellen in de Washington Post hoe Poetin te werk gaat: hij komt direct met een waslijst van verwijten aan het Amerikaanse adres. Op die manier hoeft hij niet te praten over gevoelige onderwerpen als Oekraïne en Syrië.
Een andere tactiek die Poetin gaat gebruiken: hij zal Trump er op wijzen dat ze dezelfde vijanden hebben, zoals 'fake news' en de Amerikaanse 'deep state', stelt Michael McFaul, voormalig ambassadeur voor de VS in Rusland, in de Washtington Post. "Maar Trumps doel kan niet een vriendelijk praatje zijn - diplomatie is namelijk geen populariteitswedstrijd. En hij hoeft ook geen rekening te houden met een directe doorbraak. Zijn eerste taak is om Poetin te laten voelen dat Trump een taaie onderhandelaar is, die zich richt op de Amerikaanse belangen."
Belangrijk is daarom ook om te benadrukken dat persoonlijke relaties er niet toe doen, stelt oud CIA-er Glenn Carle. "Poetin zal proberen Trump te verleiden, door zo aardig mogelijk tegen hem te doen. Maar alleen nationale belangen doen er hier toe. Daar moet Trump op voorbereid zijn."