President Donald Trump heeft besloten om de Verenigde Staten terug te trekken uit het klimaatverdrag van Parijs, schrijft Jonathan Swan van Axion op basis van twee bronnen.
De vraag of Trump zich aan de overeenkomst zou houden – een van de hoekstenen van Barack Obama’s milieubeleid – hangt al langer boven zijn presidentschep. Onlangs, tijdens eerste buitenlandse trip, drongen zijn Europese bondgenoten er nog bij hem aan op aan om niet uit het akkoord te stappen.
De baas van het Amerikaanse Bureau Milieubescherming, Scott Pruitt, die meerdere malen heeft opgeroepen om uit het klimaat verdrag te stappen, zal onderdeel uitmaken van het kleine team dat zich zal bekommeren over de details van de terugtrekking, aldus Axios.
Trump heeft klimaatverandering eerder al ‘hoax’ genoemd. Tijdens zijn campagne zei hij al dat hij het klimaatverdrag zou annuleren.
I will be announcing my decision on the Paris Accord over the next few days. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 31 May 2017
Het verdrag van Parijs is een mijlpaal voor de milieubeweging. Voor het eerst in de geschiedenis kwamen 195 landen samen, en kwamen zij overeen om hun co2-uitstoot te beperken en te voorkomen dat de aarde nog 2 graden warmer wordt.
Klimaatexperts waarschuwen dat een wereldwijde temperatuurstijging van meer dan 2 graden Celsius verschrikkelijke gevolgen zou kunnen hebben, van een onvermijdelijke stijging van de zeespiegel tot onvoorspelbare veranderingen in het weer en droogte. Deze gevolgen zouden een vernietigende werking kunnen hebben op de landbouw, en op het leven aan de kust - waar de overgrote meerderheid van de mensen wonen.
Het verbranden van fossiele brandstoffen zoals kool en olie voor energie heeft er al voor gezorgd dat de temperatuur met 1 graden is gestegen. Sommige wetenschappers denken dat de wereld al te veel koolmonoxide heeft uitgestoten om de aarde onder het doel van 2 graden Celsius te houden, maar zij adviseren alsnog om zo snel mogelijk te handelen.
Middels klimaatakkoord van Parijs moesten al die verschrikkelijke gevolgen worden teruggedraaid, door een raamwerk te bieden voor landen om over te stappen op schone energie en het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Elk land kwam met zijn eigen actieplan, door uiteen te zetten hoe zij die precies zouden bereiken.
Het verdrag was echter niet bindend voor de VS, omdat het Congres nooit formeel akkoord is gegaan met het verdrag. Maar de regering van Obama gebruikte zijn macht om zoveel mogelijk klimaatmaatregelen door te voeren, om de VS in de voorhoede in het gevecht tegen klimaatverandering te positioneren.
De VS is de op één na grootste uitstoter van koolstof, na China. Dit was de eerste keer dat beide wereldmachten akkoord gingen met een dergelijk verdrag - iets dat werd gezien als de reden van het succes van het verdrag.
Als Trump inderdaad vasthoudt aan zijn campagnebelofte en zich terugtrekt uit het akkoord, kan dat er voor zorgen dat andere landen zullen volgen.