President Donald Trump lag in nationale peilingen zo’n 8 procentpunt achter op Joe Biden, voordat hij positief werd getest op het coronavirus.
In zogenoemde swing states zoals Florida is het verschil tussen Trump en Biden relatief klein.
Trump maakt nog een goede kans om te winnen in bijvoorbeeld Florida.
Als hij de komende twee weken geen campagne kan voeren, is dat een grote tegenvaller.
ANALYSE – President Donald Trump bevestigde vrijdagochtend dat hij én zijn vrouw Melania positief zijn getest op het coronavirus.
Naast de mogelijke gezondheidsproblemen die dit kan meebrengen, komt het voor de verkiezingscampagne van Trump slecht uit dat hij Covid-19 heeft, met nog een maand te gaan tot de verkiezingen van 3 november.
Sowieso is het niet goed voor de beeldvorming dat de president besmet raakt met het coronavirus, terwijl zijn regering al maanden worstelt met het onder controle krijgen van de corona-uitbraak in de Verenigde Staten.
Meest problematisch is echter dat Trump het land niet in kan om campagne te voeren.
Met nog 32 dagen te gaan tot de presidentsverkiezingen moet de president een grote slag slaan om de winst te pakken.
Trump kan de verkiezingen nog winnen, maar zit krap in de tijd
Volgens de prognoses van de statistiekenwebsite FiveThirtyEight moet de president flink aan de bak. Biden heeft volgens het model van deze site een kans van ongeveer 80 procent om te winnen, gegeven de stand in de peilingen.
Toch is het voor Biden nog allerminst eeen gelopen race. In een maand tijd kan er nog veel gebeuren. Maar als Trump niet beter gaat scoren in de peilingen, neemt de kans op een overwinning van Biden toe, simpelweg omdat er steeds minder tijd is om een ommekeer te bewerkstelligen.
Trump heeft overwinning nodig in swing states
De president moet vooral beter gaan scoren in zogenoemde 'swing states' waar het nog beide kanten op kan. Zo loopt Trump 7 procentpunt achter op Biden in Pennsylvania, Michigan en Wisconsin en staat hij 2 procentpunt achter in Florida en 1 procentpunt in North Carolina.
Om een inhaalslag te maken moet Trump in oktober zijn sterkste punt goed naar voren kunnen brengen: de claim dat hij degene is die ervoor zorgt dat de Amerikaanse economie sterk presteert, afgezien van de coronacrisis.
Probleem is dat Trump mogelijk tijd tekort komt. Vraag is bijvoorbeeld of Trump kan deelnemen aan het tweede verkiezingsdebat op 15 oktober met Biden, om zijn sterke punten beter voor het voetlicht te brengen.
Trump is in quarantaine gegaan en kan dus voorlopig het Witte Huis niet uit, terwijl Biden zich vrij kan bewegen. Dit beperkt Trumps mogelijkheden om te domineren met een boodschap over bijvoorbeeld het economische herstel in het derde kwartaal van dit jaar, vergeleken met de economische klap van het tweede kwartaal.
In oktober wordt er al gestemd
De verkiezingen zijn in zekere zin al begonnen, want zeker 2,2 miljoen Amerikanen hebben hun stem al uitgebracht.
Trump wilde graag door het land trekken, massabijeenkomsten houden en hameren op het herstel van de economie. Daar heeft hij nu minimaal tien tot veertien dagen minder de tijd voor.
Het beeld voor de komende anderhalve week is dat van een president die opgesloten zit, omdat hij zelf is getroffen door een pandemie die voortraast.