Donald Trump volgt vrijwel exact dezelfde tactiek in Syrië als zijn voorganger Barack Obama – die fel werd bekritiseerd door Trump.
In een tweet op woensdag zei Trump tegen Rusland dat het “zich klaar moet maken” voor Amerikaanse raketaanvallen in Syrië in antwoord op de meldingen over chemische aanvallen op burgers afgelopen weekend.
De tweet is een hele duidelijke waarschuwing aan het adres van Rusland en Syrië van Amerikaanse militaire actie, zodat ze zich goed kunnen voorbereiden op een aanval.
Maar in 2013 gaf Trump op Twitter ongevraagd advies aan Obama over hoe op te treden in Syrië en bekritiseerde hij hem specifiek om het prijsgeven van zijn plannen en zo het verrassingselement uit een aanval te halen.
Obama kondigde zijn intentie om Syrië aan te vallen in augustus 2013 als volgt aan: “na zorgvuldige overwegingen heb ik besloten dat de Verenigde Staten militaire actie moeten ondernemen tegen regeringsdoelen in Syrië.”
Trump postte daarop deze tweets:
Why do we keep broadcasting when we are going to attack Syria. Why can't we just be quiet and, if we attack at all, catch them by surprise?
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 29, 2013
In war, the elememt of surprise is sooooo important.What the hell is Obama doing.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 2, 2013
Uiteindelijk ondernam Obama geen militaire actie tegen Syrië.
Trump bekritiseerde Obama ook voor het vaststellen van een "rode lijn" voor de Syrische president Bashar al-Assad wat betreft het gebruik van chemische wapens.
In een nu berucht geworden persconferentie uit 2012 zei Obama dat als wordt vastgesteld dat Assad chemische wapens gebruikt "dat mijn afweging zal veranderen" over een eventuele aanval op Syrië.
Trump noemde Obama daarop "een ramp" en "uiterst dom" en waarschuwde: "Val Syrië NIET aan, los de problemen in de VS op." Nu hij president is, lijkt Trump niet meer te denken dat het de juiste koers is om alleen aandacht te hebben voor binnenlandse zaken.
Trump heeft zich ook bij andere gelegenheden uitgesproken tegen het bekendmaken van militaire plannen aan vijanden.
In april 2017 zei hij tegen "Fox & Friends" dat "ik niet wil laten weten wat ik doet en wat ik denk" en hij veroordeelde Obama en Hillary Clinton toen voor het "roekeloos aankondigen van elke actie voordat die plaatsvindt - zoals ze in Irak hebben gedaan - zodat de vijand zich er op kan voorbereiden en in kan stellen."
Het Pentagon liet woensdag weten dat het "geen commentaar geeft over mogelijke toekomstige militaire actie." Maar het Witte Huis zei vorig jaar wel dat de tweets van Trump moeten worden gezien als officiële statements van de president van de Verenigde Staten.
Nederland heeft begrip voor eventuele aanval
Het kabinet heeft begrip voor een eventuele vergeldingsaanval van de Amerikanen op Syrië wegens het inzetten van gifgas. Dat zei minister Ank Bijleveld van Defensie woensdag in Nieuwsuur.
Zij sprak eerder op de dag met de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis. Zij hebben gesproken over een mogelijke vergeldingsactie. Nederland zit met de VS in de internationale coalitie tegen IS en voert met F-16's bombardementen uit in het oosten van Syrië.
Volgens Bijleveld liggen nog een aantal opties op tafel. Mattis gaf volgens haar aan dat er nog wordt gekeken naar zowel ,,diplomatiek-politieke acties als economische als militaire". Hierover wordt nog gesproken met de Britten en Fransen.
Maar als er geen politieke en economische mogelijkheden zijn, dan zegt Bijleveld ,,begrip te hebben voor een militaire sanctie" als die proportioneel is. De Amerikanen hebben niet om militaire steun gevraagd, aldus de minister.
De aanval met mogelijk chloorgas op Douma had plaats in het weekeinde. Daarbij vielen tientallen doden en raakten honderden gewond. Volgens het Nederlandse kabinet is het waarschijnlijk dat het Syrische regime verantwoordelijk is voor de actie.
Bijleveld noemde het ,,jammerlijk" dat in de VN-Veiligheidsraad geen overeenstemming is bereikt over een onafhankelijk onderzoek naar de aanval. Het onderzoek zou ook een dader moeten aanwijzen. Rusland - bondgenoot van het Syrische bewind - sprak zijn veto hierover uit.