Bij een gemiddelde bruiloft wordt meer CO2 uitgestoten dan bij een gemiddeld huishouden in een jaar.
Wie van deze speciale dag ook een feest wil maken voor het milieu, is niet automatisch duurder uit. Met slimme keuzes kan het zelfs voordeliger uitpakken. Hoe organiseer je een feestelijke èn betaalbare bruiloft?
Zonnepanelen, duurzame beleggingen, woningisolatie… Er zijn allerlei manieren om onze financiën duurzaam in te richten. Bruiloften worden vaak over het hoofd gezien, terwijl de ecologische voetafdruk van deze dag erg hoog is.
Volgens Susan Gerritsen-Overakker, weddingcoach bij Duurzame Bruiloft, zorgt een gemiddelde bruiloft voor 10 ton CO2. Dat is meer dan dubbel zoveel als een gemiddeld huishouden per jaar uitstoot door energieverbruik. Daarmee dragen bruiloften in ons land elk jaar bij aan een CO2-uitstoot van 650.000 ton.
Hier valt dus veel milieuwinst te behalen. Maar ondanks de toenemende interesse van consumenten voor een duurzame levensstijl, is de trouwindustrie nog steeds een uiterst conservatieve business, merkt Gerritsen-Overakker. “Bruidsparen volgen vaak de route van de aanschaf van een witte jurk en een grote diamanten ring, tot een exotische huwelijksreis.”
Toch valt is voor elk aspect van de bruiloft een milieuvriendelijk alternatief beschikbaar, zonder dat het een karige bedoening wordt. We zetten 8 mogelijkheden op een rij.
1. Vervoer
Wie de CO2 quick scan van Duurzame Bruiloft doet, merkt dat transport de grootste vervuiler is. Hiermee wordt niet alleen het trouwvervoer bedoeld, maar ook het vervoer van je gasten naar de locatie. Door een centraal gelegen trouwlocatie te kiezen die ook per fiets of het openbaar vervoer goed bereikbaar is, kun je de CO2-uitstoot aanzienlijk terugdringen.
Wil je een trouwauto huren, dan zijn er sportieve alternatieven voor een vervuilende oldtimer. Wat te denken van een BMW i8 plug-in hybride met vleugeldeuren of een Tesla Model S of X?
2. Eten en drinken
De bruidstaart, champagne, het diner, drankjes en hapjes... Na het vervoer valt het meeste verschil te maken met de keuze voor de versnaperingen. Kies zoveel mogelijk voor seizoensproducten, die biologisch en lokaal zijn geproduceerd.
Draag je het milieu echt een warm hart toe, serveer dan geen vlees. Voor één kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig voedsel nodig. Daarnaast zorgt de vleesproductie voor veel uitstoot van broeikasgassen en verzuring van de bodem en lucht.
Maar de verschillen tussen vleessoorten zijn groot. Volgens Milieu Centraal wordt voor 1 kilogram lamsvlees 51 kilogram CO2 uitgestoten en voor een kilo biefstuk 34 kilogram. Is een vegetarische maaltijd geen optie, dan zijn kip en varkensvlees milieuvriendelijker alternatieven: deze zorgen voor een uitstoot van respectievelijk 6,8 en 7 kilogram per kilo.
3. Ringen
Achter het delven van goud en diamanten schuilt veel leed. Human Rights Watch publiceerde twee maanden geleden een lijvig rapport over de verborgen kosten van juwelen van dertien grote merken. De mensenrechtenorganisatie wees onder andere op kinderarbeid en gezondheids- en milieuschade omdat de waterlopen vervuild raken door giftige chemicaliën uit de mijnen.
De meest duurzame optie is oude ringen hergebruiken, zoals een vintage ring of een exemplaar dat is gemaakt van omgesmolten goud.
Geef je de voorkeur aan een nieuwe ring, dan kun je kiezen voor 'groen goud': goud van mijnen die op een ecologisch verantwoorde manier goud delven en hun personeel niet uitbuiten.
Wil je een diamant laten verwerken in je ring, dan adviseert Duurzame Bruiloft om bij voorkeur een exemplaar uit Canada, Australië of Rusland te kopen. Daar gelden strengere arbeidswetten en milieuvoorschriften dan in ontwikkelingslanden.
Je kunt ook synthetische diamanten overwegen, die zijn gemaakt in een laboratorium. Deze hebben precies dezelfde karaktereigenschappen als een natuurlijke diamant, maar ze belasten het milieu een stuk minder. En mooi meegenomen: ze zijn veel voordeliger dan echte diamanten.
4. Bruidsjurk
1.500 euro betalen voor een trouwjurk die je slechts één dag draagt doet pijn voor zowel je portemonnee als het milieu. Wil je wat langer plezier hebben van de trouwjurk, koop dan een exemplaar dat je kunt hergebruiken; bijvoorbeeld als cocktailjurk.
Duurzame Bruiloft oppert ook het gebruik van een milieuvriendelijke stof, zoals hennep, biologische katoen of peace silk, een zijdesoort waarbij de rups niet wordt gedood. Ook een tweedehands jurk is ecologisch verantwoord.
Je kunt ook overwegen om een jurk te huren. Dit kost ongeveer een kwart van de nieuwprijs. Dat levert een besparing op van al snel 1.100 euro. Een ander voordeel is dat je
een gehuurde trouwjurk niet uitgebreid hoeft te reinigen: dat zit doorgaans bij de huurprijs inbegrepen. Ook hoef je hem na afloop niet op te bergen.
De keuze is wel beperkt: jurken verhuren is nog geen gemeengoed. Bovendien moet je er rekening mee houden dat de jurk niet zomaar versteld kan worden door een coupeuse. Er zijn hooguit enkele kleine aanpassingen mogelijk.
Verder moet je een borgsom betalen, die je terugkrijgt als je hem in goede staat weer inlevert. Lees vooraf goed de huurvoorwaarden door. Hoeveel moet je bijvoorbeeld betalen als de jurk onherstelbare vlekken krijgt of beschadigd raakt? Ben je alleen de dagwaarde verschuldigd of de volledige nieuwprijs? Een chocolade- of wijnvlek is immers zo gemaakt.
5. Bloemen
Een bruiloft zonder bloemen is als een wintersportvakantie zonder ski's. Maar bloemen telen en vervoeren vreet energie. Om over het gebruik van bestrijdingsmiddelen, meststoffen en water nog maar te zwijgen.
Helaas is bij bloemisten en tuincentra vaak niet te zien waar bloemen vandaan komen en hoe ze zijn gekweekt. Koop bloemen van het seizoen en het liefst uit Nederland. Dit betekent dus tulpen in de winter of het voorjaar, zonnebloemen in de zomer en chrysanten in de herfst. In de winter is er helaas minder keuze, omdat je dan bent aangewezen op bloemen uit kassen of uit het buitenland.
Let ook op het gebruik van bestrijdingsmiddelen. In dat opzicht zijn gerbera's volgens Milieu Centraal minder belastend.
6. Uitnodigingen en gastenboek
Of het nu gaat om save-the-dates, uitnodigingen of bedankkaartjes, bij bruiloften draaien drukkerijen vaak overuren. Wil je het milieu niet teveel belasten, dan adviseert Duurzame Bruiloft om te kiezen voor gerecycled papier of op bijvoorbeeld hennep of bamboe.
Nog milieuvriendelijker is een digitale uitnodiging of een eigen website of Facebookpagina, waarop je alle belangrijke informatie plaatst, zoals adressen en routebeschrijvingen.
Ook kun je een creatieve twist geven aan je uitnodiging, als statement. "Wij hebben eens uitnodigingen op zaadjespapier gedrukt", zegt Susan Gerritsen-Overakker. "Deze kon je zo in de grond planten."
In plaats van een receptieboek kun je ook regelen dat je gasten een video-boodschap inspreken.
7. Cadeaus
Om te voorkomen dat je met allemaal prullaria blijft zitten waar je niet op zit te wachten, is het verstandig om een cadeaulijst te maken of om de gasten te vragen om geld te geven voor de aanschaf van een groot cadeau, zoals een kunstwerk.
Wil je echt bijdragen aan een betere wereld, vraag dan, net als prins Harry en Meghan Markle, de gasten om in plaats van een cadeau een donatie te doen aan een goed doel.
8. Huwelijksreis
Een vliegreis van twee weken naar de Seychellen is romantisch, maar ook ontzettend milieuonvriendelijk. Volgens een tool van Milieu Centraal waarbij je de klimaatimpact van je vakantie kunt laten berekenen, leidt deze honeymoon tot een CO2-uitstoot van 5.900 kilo: bijna anderhalf keer het energieverbruik van een huishouden in één jaar. Reis je daarentegen af naar de Canarische Eilanden, dan bedraagt de uitstoot 2.300 kilogram. Dat is dus minder dan de helft.
Nóg milieuvriendelijker is een bestemming binnen Europa, per trein, bus of auto. Al ben je met een vliegticket van een prijsvechter maar Barcelona wel goedkoper uit dan met een treinticket voor dezelfde bestemming.
Kosten eco-bruiloft
Een bruiloft kost gemiddeld ruim 15.000 euro. Het is dan ook niet zo vreemd om op de centen te letten. Maar volgens Susan Gerritsen-Overakker hoeft een duurzame bruiloft niet meer te kosten kost dan een conventionele. "Sommige zaken zijn zelfs goedkoper, zoals de huur van een trouwjurk of het versturen van digitale uitnodigingen."
Hoeveel je kwijt bent, hangt volgens haar helemaal af van de gemaakte keuzes. "Kies je voor een locatie waar ze biologisch eten serveren, dan ben je vaak net wat duurder uit. Maar bestel je een vegetarisch diner, dan is dat voordeliger dan een maaltijd met vlees. Koop je ringen van oud goud of glas, dan valt de rekening een stuk lager uit dan bij de aanschaf van een ring van Fairtrade-Fairmined goud. Een eco-bruiloft hoeft echt niet prijziger te zijn, het is maar net welke keuzes je maakt."