Het wordt de komende dagen tropisch warm in Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het weerinstituut KNMI hebben daarom donderdag een waarschuwing afgegeven.
In het hele land is het Nationaal Hitteplan van kracht. Dat betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken, aldus het instituut.
Zo zijn bijvoorbeeld ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht kwetsbaar bij hitte.
Tropisch warm
Volgens de organisaties wordt het vrijdag en zaterdag op veel plaatsen tropisch warm met temperaturen boven de 30 graden. Zondag wordt het iets koeler en is er kans op onweer, maar het ziet er naar uit dat de zomerse warmte ook de hele volgende week aanhoudt, aldus het KNMI en het RIVM.
Vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van warm weer. Het RIVM adviseert mensen voldoende te drinken. Voor kwetsbare mensen is het belangrijk dat ze dunne kleding dragen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken.
Ook kunnen mensen beter op tijd gebruikmaken van zonwering, ventilator en airconditioning om te voorkomen dat hun woning te warm wordt, aldus het instituut.
Waterkwaliteit achteruit bij heet weer
Het is de komende dagen niet verstandig om zomaar in open zwemwater te springen, zo waarschuwen waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat. De kans dat het water niet schoon genoeg is en gezondheidsklachten veroorzaakt, loopt snel op nu de temperatuur naar tropische waarden stijgt.
Deze diensten controleren tussen 1 mei en 1 oktober regelmatig de waterkwaliteit van ruim 800 officiële buitenzwemplekken in het land. De laatste dagen loopt het aantal gevallen van blauwalg snel op. Ook is op enkele plekken mogelijk sprake van botulisme. In beide gevallen mogen mensen en dieren daar niet zwemmen.
Op een nieuwe app, die te downloaden is via zwemwater.nl, is voor elke locatie te zien hoe het met de waterkwaliteit is gesteld. Bij verdachte zwemlocaties staan ook waarschuwingsborden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl