- Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 7.833 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is opnieuw een dagrecord.
- Er worden nu 1.526 mensen behandeld in het ziekenhuis, 51 meer dan woensdag. Daarvan liggen er 313 op de intensive care.
- In teststraten worden binnenkort twee nieuwe coronasneltests ingezet: de LAMP-test die binnen een uur een uitslag geeft en een blaastest die kan uitsluiten dat iemand corona heeft.
Het aantal coronabesmettingen neemt nog steeds toe. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 7.833 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op woensdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7.296 positieve tests gemeld en op dinsdag 7.377.
Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 200.000 mensen in Nederland positief getest. De teller staat nu op bijna 204.000. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 48.000 nieuwe besmettingen gemeld.
Het aantal sterfgevallen steeg met 29. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend waren 32 sterfgevallen gemeld.
Ruim vijftig nieuwe ziekenhuisopnames
De druk op de ziekenhuizen neemt nog altijd toe door de aanhoudende stijging van het aantal coronapatiënten. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 1526 patiënten met Covid-19, 51 meer dan woensdag.
Van die patiënten liggen er 313 op de intensive care, een stijging van 12 ten opzichte van de dag ervoor, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De meeste mensen met Covid-19 liggen op een verpleegafdeling.
Vanwege de drukte zijn het afgelopen etmaal 36 patiënten overbracht naar ziekenhuizen in andere regio's, het hoogste aantal sinds de spreiding van patiënten drie weken geleden werd hervat om te voorkomen dat de zorg in de ernstigst getroffen gebieden de toestroom niet aankan. In steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden liggen veel coronapatiënten in het ziekenhuis.
LAMP-test geeft uitslag binnen een uur
Twee coronasneltests kunnen binnenkort worden ingezet in Nederlandse teststraten. De LAMP-test wordt per direct ingezet in Amsterdam en komende tijd mogelijk in meer steden, een blaastest moet vanaf november in gebruik worden genomen. Dat zei minister Hugo de Jonge donderdag tijdens een presentatie van de sneltests in Amsterdam.
De LAMP-test, die door TNO is ontwikkeld, geeft binnen drie kwartier tot een uur een uitslag. Een praktijkproef met deze sneltest, de afgelopen twee weken in Amsterdam, laat zien dat de uitslag hiervan voor 99 procent overeenkomt met de PCR-test, zo meldt TNO.
De test wordt in teststraten afgenomen en geanalyseerd in mobiele labs. De labs kunnen een paar duizend tests per dag verwerken, zei een medewerker donderdag. Volgens De Jonge wordt komende tijd in de praktijk bepaald hoe de test het beste uitgerold kan worden over het hele land.
Blaastest geeft direct uitslag
De blaastest is ontwikkeld door het bedrijf Breathomix en het Leids UMC. Geert Groeneveld van het LUMC demonstreerde donderdag de werking van de ademtest. Die meet of de lucht die iemand uitademt het coronavirus bevat.
Het apparaat geeft direct een uitslag. Daarmee kunnen mensen die niet zijn besmet meteen uit de teststraat gehaald worden. "De blaastest wordt op dit moment in de praktijk getest", aldus De Jonge. "De negatieve uitslag is nu al heel betrouwbaar."
Groeneveld schat in dat er zo'n 150 tests per apparaat per dag kunnen worden afgenomen. Na elke test wordt het apparaat gedesinfecteerd en voorzien van een nieuw, steriel mondstuk.
"Het ministerie heeft al honderden apparaten besteld", aldus Groeneveld. "We gaan nu eerst in Amsterdam kijken hoeveel mensen er per dag bij de testlocatie komen en hoeveel apparaten er dan nodig zijn. Zo gaan we het aantal benodigde apparaten uiteindelijk per testlocatie afstemmen."
Blaastest wekt ook buitenlandse interesse
Breathomix heeft al duizenden aanvragen uit binnen- en buitenland gekregen. De blaastest wordt echter eerst in Nederland gebruikt.
"We krijgen aanvragen van horecabedrijven, maar ook bedrijven als sauna’s en van individuen", vertelt bestuurslid Rianne de Vries van Breathomix.
Het bedrijf gaat nog niet op de verzoeken in. Eerst wordt samen met het ministerie en de GGD gekeken hoe de test in Nederland ingezet kan worden. "Er is testschaarste in Nederland, dus we gaan eerst voor onszelf zorgen", verklaart De Vries.
In Amsterdam worden naast de LAMP- en de blaastest ook andere sneltests uitgeprobeerd. Daarnaast wordt gekeken hoe en waar sneltests ingezet kunnen worden in combinatie met PCR-tests. De Jonge zei donderdag dat de ontwikkeling van de sneltests "een sprankje hoop" geeft. "Hier word je vrolijk van", aldus de minister.