Brexodus, landarrest, mediaweigeraar, plascontract, pokémonterreur, seniorenpardon, sjoemelzaad, thuisterrorist en trumpisme.

Toch kan er maar één woord van het jaar zijn en dat is ’treitervlogger’ met ruim éénderde van de stemmen. De vraag is alleen: wat doen de treitervloggers die de term zo bekend maakten nu?

Er is meer dan 100.000 keer gestemd op de tien genomineerde woorden in de verkiezing van Van Dale. Op de tweede plek komt pokémonterreur (23 procent), gevolgd door trumpisme (11 procent).

Dat het woord treitervlogger heeft gewonnen ligt volgens hoofdredacteur Ton van den Boon van Van Dale aan het feit dat de treitervlogger uit Zaandam zoveel in het nieuws is geweest. “Daarna is het een soortnaam geworden,” zo vertelt Van den Boon. De term is volgens de Van Dale ‘iemand die videoblogs maakt van het treitergedrag van zijn vrienden en die zelf, door dit gedrag te filmen en de film te publiceren, ook overlast veroorzaakt’.

De twee bekendste namen die de term bekend hebben gemaakt:

1. Ismail Ilgun

ismail-ilgun

Tot september afgelopen jaar hadden maar weinig mensen van hoodvlogs of treitervloggers gehoord. Totdat In zijn Hoodvlogs laat Ismail Ilgun het leven in zijn wijk Poelenburg in Zaandam zien en hij een cameraploeg van Hart van Nederland lastigvalt. Maar dat is niet alles: een fietser krijgt een klap in zijn gezicht, er is een vechtpartij met een voorbijganger, er wordt op een politieauto geklommen en agenten worden beledigd en geïntimideerd.

In het meerendeel van de filmpjes gebeurt niet veel opzienbarends en gaat het veelal over hoe de jongens de dag doorkomen. Toch is Ilgun populair en is zijn meest populaire video meer dan een half miljoen keer bekeken op YouTube.

Desalniettemin noemde premier Mark Rutte de groep hangjongeren waar Ilgun onder deel van is 'tuig van de richel' en minister Ard Van der Steur van Veiligheid en Justitie zei dat de jongens op moesten houden. De vloggers werden een aantal keer opgepakt, maar later weer vrijgelaten waarna Ilgun zijn excuses aanbood.

Volgens platenlabel TopNotch is Ilgun veel meer dan alleen een 'treitervlogger'. Labelbaas Kees de Koning besloot daarom om de vlogger een contract aan de bieden en Ilgun te helpen bij de PR voor zijn vlogs en het helpen ontwikkelen van nieuwe concepten. Zo wil Ilgun een documentaire maken over achterstandswijken. Eerste product uit deze samenwerking is een volg over rapper Lijpe.

Dat de platenmaatschappij Ilgun heeft getekend is volgens De Koning niet meer dan logisch, volgens hem heeft Ismail in vijf weken tijd meer bereikt dan de publieke omroep in heel 2016. Naar eigen zeggen stopt Ilgun 'nooit' met vloggen.

2. Rapper Boef

rapper boef rtl late night

Rapper Boef (Sofiane Boussaadia) doet al langer verslag van zijn leven op YouTube en weet daar een flinke fanschare van jongeren onder de zestien jaar op te bouwen. In totaal zijn zijn video's meer dan 150 miljoen keer bekeken, waaronder zijn videoclips, maar ook vlogs over zijn reizen naar Dubai, Marrokko en Suriname.

Boef kwam al meerdere keren in contact met de politie. Tegen de Volkskrant vertelde hij in jeugddetentie hebben gezeten, vanaf zijn achttiende zat hij ook nog een strafdelict uit en moest hij opnieuw een halfjaar de cel in omdat hij medewerking met de reclassering weigerde.

In september werd Boef aangehouden en meerdere dagen vastgezet vanwege provocatie, opruiing en betrokkenheid bij een vechtpartij in Tilburg. De 23-jarige rapper riep toen in zijn vlog op om naar Tilburg-Noord te komen om te vechten tegen een andere rapper uit de stad: Para Soma. John van den Heuvel sprak hem hier vervolgens op aan tijdens een uitzending van RTL Late Night.

Ook rapper Boef blijft vlogs maken. Afgelopen maande was er veel commotie rondom Boef vanwege een inval bij de rapper thuis in een zoektocht naar een bekende van de rapper, een vlog waarin hij met 300 kilometer per uur over een weg tussen Tilburg en Berkel-Enschot rijdt en het feit dat Boef uit zijn huis werd gezet nadat buren klaagden over overlast van fans.