Volgens Transavia is er in Denemarken sprake van enorme overcapaciteit. Bovendien heeft de maatschappij last (gehad) van een stijgende olieprijs, teruglopend consumentenvertrouwen door de economische crisis en de aswolk van de IJslandse vulkaan die in april vliegtuigen aan de grond hield. Boekingen blijven achter en Transavia voorziet ook geen verbeteringen voor de komende jaren.
Transavia stapte in het najaar van 2008 in de Deense markt met de intentie er een nieuwe uitvalsbasis van te maken voor lijndiensten en chartervluchten in Europa. Het verzorgde vluchten vanuit Kopenhagen en Billund. Transavia sprong in 2008 in het gat dat de Deense, toenmalig failliet verklaarde luchtvaartmaatschappij Sterling Airlines achterliet.
‘Verstandigste keuze’
Volgens het bedrijf zijn de resultaten teleurstellend. ,,Het is gebruikelijk dat je bij het opstarten van een nieuwe tak niet onmiddellijk winst behaalt”, aldus Michiel Meijer, algemeen directeur. ,,Helaas zijn de verwachtingen voor Denemarken niet goed genoeg en is daarom stoppen naar onze mening de verstandigste keuze.” Het lukte Transavia niet om in Denemarken een veelbetekenend marktaandeel te veroveren.
Reizigers konden vanuit Kopenhagen op zeker vijftien bestemmingen vliegen, onder meer naar Malaga en Mallorca. Vanuit Billund werden Salzburg en Gran Canaria aangedaan.
Tot 1 november handelt Transavia alle geplande vluchten gewoon af. Passagiers die een vliegticket hebben voor na die periode, kunnen hun ticket omboeken of hun geld terugkrijgen. Vanaf 1 november bouwt Transavia de activiteiten af.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl