Luchtvaartmaatschappij Transavia vereenvoudigt zijn dienstregeling en vliegt stedenbestemmingen met ingang van komend voorjaar nog maar vanaf één Nederlandse luchthaven aan. Tegelijk wil Transavia wel het aantal bestemmingen dat dagelijks wordt aangevlogen vergroten.

De Nederlandse charter-en budgetdochter van Air France-KLM wil op die manier ruimte maken om meer routes dagelijks te kunnen aanbieden, zonder dat daar meer vliegtuigen voor nodig zijn. Dat meldde het bedrijf dinsdag.

Transavia biedt in Nederland vliegreizen aan vanaf Schiphol, Eindhoven, Groningen, Maastricht en Rotterdam The Hague Airport.

Eén thuisbasis per route

In de huidige situatie worden sommige bestemmingen nog bediend vanaf meerdere uitvalsbases. Door concentratie van bestemmingen op één thuisbasis, kan het bedrijf klanten meer vrijheid bieden om te kiezen wanneer zij willen vliegen, aldus een woordvoerster. Transavia denkt zo ook aantrekkelijker te worden voor zakenreizigers.

De nieuwe dienstregeling, waarin Berlijn als nieuwe bestemming vanaf Rotterdam is opgenomen, is nog niet definitief. Er wordt nog gewerkt aan verdere uitbreiding van het netwerk. Naar verwachting zal de totale capaciteit licht groeien. Het zomerschema loopt van 1 april tot en met 2 november 2015.

Air France-KLM geeft donderdag meer details over zijn toekomstplannen, waarin Transavia een belangrijke rol speelt. Duidelijk is al wel dat er een derde, Europese tak komt van de prijsvechter, naast de al bestaande Nederlandse en Franse poot.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl