Marjolijn Meijer en Han Doorenbosch boekten als echtpaar groot succes met onder meer hun sportketen Trainmore, maar na hun scheiding en de coronacrisis is er nu een breuk.
Han Doorenbosch heeft bijna al zijn aandelen in Urban Gym Group, waaronder Trainmore, Clubsportive en High Studios vallen, verkocht aan zijn ex-vrouw en externe investeerder Jordy Kool.
Meijer en Kool vormen het nieuwe bestuur van de onderneming. Doorenbosch houdt 5 procent van de aandelen, maar zal niet meer actief zijn in het bedrijf.
Het voormalig echtpaar doorstond jaren geleden al een crisis met de oprichting van Trainmore, een concept dat ‘meer sporten, minder betalen’ beloofde.
Het fitness-sprookje van het sportieve echtpaar Marjolijn Meijer en Han Doorenbosch dat onder meer de succesvolle sportschoolketen Trainmore oprichtte, is ruw verstoord door hun scheiding twee jaar geleden en de coronacrisis. Vorige week heeft Doorenbosch zijn aandelen in Urban Gym Group, verkocht.
Dat meldt het Financieele Dagblad. Zijn ex-vrouw Meijer en externe investeerder Jordy Kool hebben Doorenbosch’ belang overgenomen, op 5 procent na. Daarmee vormen Meijer en Kool het nieuwe bestuur, Doorenbosch is niet meer actief betrokken in de fitnessonderneming.
Volgens Doorenbosch gaat het om een ‘miljoenendeal’, maar hij wilde niet aan het FD kwijt om hoeveel geld het precies gaat.
Wel deed hij globaal uit de doeken waar het misging. Urban Gym Group telt 23 sportscholen, waaronder de formules Trainmore, Clubsportive en High Studios. Na de scheiding van het koppel twee jaar geleden nam Meijer Clubsportive en High Studios voor haar rekening, terwijl Doorenbosch TrainMore onder zijn hoede nam.
Die verdeling bleek niet houdbaar, schrijft het FD. Volgens Doorenbosch moesten er, ook in verband met de coronacrisis, beslissingen genomen worden in de holding. Daar liep de samenwerking tussen de echtelieden spaak.
'Alle clubs sluiten en 500 medewerkers naar huis'
"Medio maart moesten we alle clubs sluiten en onze 500 medewerkers naar huis sturen. De crisis moest gemanaged worden. Daar bleek Marjolijn beter in dan ik. Ik zat geestelijk nog vast in het groeiscenario", vertelt Doorenbosch aan het FD.
In 2019 maakten Doorenbosch en Meijer bekend binnen drie of vier jaar 25 nieuwe sportclubs te willen openen op A-locaties. Met Trainmore mikten ze op marktleiderschap in de centra van grote steden.
De twee haalden in december van dat jaar 10 miljoen euro op voor de uitbreiding van hun fitnessimperium bij Rabobank en het Dutch Mezzanine Fund, schreef Business Insider eerder. Eerder staken deze partijen al 16 miljoen euro in het bedrijf.
Kleuterjuf en gymleraar beginnen sportketen
Doorenbosch en Meijer hebben een lange geschiedenis in de fitnessbranche en overleefden een eerdere crisis. Als kleuterjuf en gymleraar namen ze in 1998 een sportschool over in Hilversum om die uit te bouwen tot de keten Clubsportive.
Maar met de opkomst van goedkope ketens als Basic-Fit en Fit for Free legden ze 10 jaar geleden bijna het loodje. Het hielp ook niet dat toen een wet van kracht werd die verbood jaarabonnementen automatisch door te laten lopen. Ze verkochten de meeste vestigingen van Clubsportive en begonnen met een bijna schone lei.
Met Trainmore, hun bekendste concept, pakten ze het anders aan dan andere sportscholen. 'Hoe meer je traint, hoe minder je per maand betaalt', beloofden ze hun jonge doelgroep van 35-minners. “We denken dat het concept van TrainMore internationaal schaalbaar is”, zei Meijer destijds tegen Sprout.
Doorenbosch zal niet betrokken bij die internationale uitbreiding van Trainmore. In het FD laat hij weten dat hij van plan is om in december Round 11 te openen, een concept dat boksen en krachttraining combineert met meditatie en yoga. Maar hij wacht eerst het verloop van de coronacrisis af voor hij verdere stappen zet.