- Droge en warme zomers maken het lastiger voor makers van traditionele Franse kaas om aan hun eigen standaarden te voldoen.
- Voor sommige soorten kaas moeten koeien 7 maanden op bergweiden grazen, maar dat wordt lastiger als er niet genoeg gras is.
- Franse kaasmakers dubben of de regels rond kwaliteitslabels moeten worden aangepast.
- Lees ook: Nederland krijgt meer last van klimaatverandering dan gedacht: zeespiegel kan deze eeuw tot 2,5 meter stijgen, voorspelt KNMI
Frankrijk staat bekend om zijn strenge normen voor het maken van kwaliteitskazen, maar sommige kaasmakers zeggen dat het steeds moeilijker wordt om daaraan te voldoen.
Franse kaasmakers vertelden de krant The New York Times dat het door de klimaatverandering steeds moeilijker wordt om de traditionele methoden voor kwaliteitskaas te volgen, waaronder enkele van de 46 kazen die het prestigieuze AOP-label dragen. Dat staat voor “Appellation d’Origine Protégée” of “Beschermde Oorsprongsbenaming”.
Kazen met een AOP-label, zoals Camembert de Normandie en Roquefort, moeten aan bepaalde normen en kwaliteitsniveaus voldoen. Die normen kunnen betrekking hebben op elke fase van het productieproces, van de rassen van de dieren die de melk produceren tot wat die dieren eten en wanneer ze mogen grazen.
Nu beweren sommige kaasmakers dat die regels misschien moeten worden veranderd, omdat hetere en drogere zomers sommige weilanden om zeep helpen.
"Het hele systeem is gebouwd op het feit dat we bepaalde granen en hooi beschikbaar hebben - alle regels zijn opgesteld met dat gegeven in het achterhoofd", vertelt Simon Bouchet van de vereniging voor de Franse geitenkaas Picodon aan de NYT. "Maar door de klimaatverandering en de droogte staat dat allemaal op losse schroeven."
Zo schrijven de normen voor een bepaald type Franse kaas voor dat koeien zeven maanden op een bergweide moeten grazen. Er is echter niet altijd genoeg gras gedurende zo'n periode, dus stopten de kaasmakers maar met de productie van deze kaas.
Geiten voeden met droogtebestendige gewassen
Na een hittegolf vorig jaar kregen sommige brancheverenigingen van kaasmakers toestemming van de toezichthoudende instantie om van de regels af te wijken. Andere kaasmakers experimenteren om te zien hoe ze hetzelfde kwaliteitsproduct kunnen maken en toch aan de traditionele regels kunnen voldoen, ondanks de veranderingen in de omgeving.
"We bestuderen alle aspecten van het kaasproces", vertelt een kaasmaker op een experimentele geitenboerderij aan The New York Times. Zo onderzoekt men of dezelfde resultaten verkregen kunnen worden met melk van geiten die gevoed worden met droogtebestendige gewassen zoals sorghum, dat normaal niet verbouwd wordt in Frankrijk.
"We hebben een commissie van experts samengesteld die de kaas aan een smaaktest zullen onderwerpen om er zeker van te zijn dat de kaas aan alle regels voldoet", aldus de kaasmaker. "Ze hebben ongeveer 20 smaakcriteria."