Trekkers en andere land- en bosbouwvoertuigen krijgen vanaf 2017 verplicht een nummerbord.
Veehouders, maïstelers, aardappelboeren en andere agrarisch ondernemers hebben een streepje voor bij andere ondernemers. Zij hebben geen kentekenplicht, betalen geen wegenbelasting en hoeven hun voertuig niet elk jaar te laten keuren voor de apk.
Vanaf 2017 is het echter uit met de pret. Dan krijgen landbouwvoertuigen een nummerbord en moeten zij regelmatig worden gekeurd. Het kabinet stuurde daartoe een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. Dat geldt niet alleen voor trekkers die veel op de openbare weg rijden, maar voor bijna alle agrarische voertuigen. Er is alleen een uitzondering gemaakt voor kleine sneeuwruimers, hondenpoepopruimers, kleine maaimachines en sommige machines die vanwege hun aard vrijwel nooit op de openbare weg komen. Ook voertuigen die technisch bezien niet sneller kunnen rijden dan 6 kilometer per uur hoeven geen kenteken aan te vragen.
De maatregel wordt gefaseerd ingevoerd; in het voorjaar van 2018 moeten alle voertuigen een kenteken hebben. Het registreren en laten keuren van de maximaal 800.000 voertuigen die onder de nieuwe regels vallen, kost ongeveer 30 miljoen euro.
Met de invoering van de kentekenplicht voldoet Nederland aan de Europese wetgeving. Maar er zijn ook specifiek Nederlandse redenen om trekkers niet langer vrij te stellen van de kentekenplicht:
- Vanwege de voortschrijdende schaalvergroting in de landbouw worden meer kavels op grotere afstand van elkaar bewerkt met steeds grotere machines. Daardoor nemen meer trekkers en andere landbouwvoertuigen deel aan het verkeer op de openbare weg.
- Het aantal dodelijke ongelukken in het verkeer is de afgelopen jaren flink gedaald, maar het aantal dodelijke ongelukken waarbij een landbouwwerktuig was betrokken, is niet gedaald.
- Steeds meer trekkers worden gebruikt voor taken die niets met landbouw te maken hebben. Zo raakten begin deze maand tijdens carnaval nog drie mensen gewond bij een ongeluk met een praalwagen.
- Steeds meer gewone auto's worden in technische zin omgebouwd tot landbouwvoertuigen. Ze zien eruit als gewone auto´s, alleen hoeven ze niet aan de kentekenplicht te voldoen. Ze hoeven ook niet te worden gekeurd voor de apk. Om er in te rijden, volstaat een T-bewijs (tractorrijbewijs). Je kunt al vanaf je 16e zo'n T-bewijs aanvragen. Je moet wel examen doen, maar dat is makkelijker dan een rijbewijs voor een auto.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl