Steeds meer landen in de wereld kampen met problematisch hoge staatsschuld, zo waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een nieuwe analyse. Dat geldt niet alleen voor opkomende landen maar ook voor rijke landen zoals de VS, Frankrijk en Italië.

De optelsom van alle staatsschulden in de wereld bereikt eind dit jaar naar verwachting een recordniveau van 100.000 miljard dollar. Dat komt neer op 93 procent van de omvang van de wereldeconomie. De stijging van de overheidsschulden wordt vooral aangejaagd door de Verenigde Staten en China.

Volgens het IMF zullen regeringen moeilijke beslissingen moeten nemen om de groei van de schuld te stabiliseren. Als dat niet gebeurt, is de kans groot dat de omvang van overheidsschulden even hoog wordt als de omvang van de wereldeconomie

Hoge staatsschulden in Europa, VS en China

In Europees verband is afgesproken dat de overheidsschuld onder de 60 procent van de omvang van de economie dient te blijven. Veel landen voldoen daar echter niet aan. Zo ligt de staatsschuld van Frankrijk bijvoorbeeld op 110 procent van de omvang van de economie voor Italië is dat ruim 137 procent.

Maar ook in China en de VS hebben overheden de neiging om economische problemen te lijf te gaan door forse hogere uitgaven die gefinancierd worden met nieuw schuld. Zo is de Amerikaanse staatsschuld bijna even groot als de omvang van de economie en de verwachting is dat de schuld zonder extra ingrepen de komende jaren verder uitdijt, wat een risico is voor de rentelasten die de overheid moet ophoesten.

Het IMF verwacht dat de overheidsschulden zullen toenemen in de VS, Brazilië, Frankrijk, Italië, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk en spoort de regeringen van die landen aan om de schulden in toom te houden. Hoewel de afkoelende inflatie en dalende rentetarieven overheden een kans bieden om hun financiële huishouding op orde te krijgen, zijn er volgens het IMF echter weinig tekenen van enige urgentie bij overheden om dit te doen.

"De huidige plannen voor begrotingsaanpassing schieten ver tekort om te verzekeren dat de schuld met grote waarschijnlijkheid wordt gestabiliseerd of verminderd", waarschuwt het IMF. Landen waarvan de overheidsschuld in de komende jaren naar verwachting niet zal stabiliseren, vormen volgens het fonds meer dan de helft van de wereldwijde schuld en ongeveer twee derde van de wereldeconomie.

LEES OOK: Waarom Frankrijk risico loopt op afwaardering bij kredietbureaus vanwege torenhoge schulden