De komende jaren verandert de Nederlandse inkomstenbelasting fors en gaan we naar een stelsel met twee schijven en dus twee tarieven voor de inkomstenbelasting. Voor 2020 betekent dit onder meer dat het toptarief voor de inkomstenbelasting daalt van 51,75 procent naar 49,50 procent. Hoe verhoudt zich dat tot andere landen?
Het tweeschijvenstelsel voor de inkomstenbelasting betekent dat je vanaf volgend jaar tot een inkomen van 68.507 euro in de tariefschijf valt waar een belastingpercentage van 37,35 procent geldt; daarboven geldt het tarief van 49,50 procent.
Dit geldt overigens tot de AOW-leeftijd. Voor mensen met een AOW-uitkering geldt tot een inkomen van ongeveer 35.000 euro een verlaagd belastingpercentage van 19,75 procent.
Maar terug naar het toptarief. Onderstaande tabel, samengesteld door databureau Statista op basis van een overzicht van adviesbureau KPMG, laat zien dat Nederland volgend jaar met een toptarief van 49,50 procent iets onder het hoogste belastingtarief in België terechtkomt, maar bijvoorbeeld nog wel hoger zit dan Frankrijk en Duitsland.
Toptarief inkomstenbelasting: over welk inkomensdeel?
De hoogte van het belastingtarief is één ding. Van belang is natuurlijk ook op welk inkomensdeel dit betrekking heeft. Daarom hebben we de lijst van KPMG nog wat verder uitgeplozen.
In onderstaande grafiek vind je de top 25 van landen met de hoogste toptarieven uit het overzicht van KPMG. Daar hebben we ook bijgezet vanaf welk inkomen het toptarief van de inkomstenbelasting geldt. Valuta buiten de eurozone zijn hiervoor omgerekend naar euro's.
Te zien is dat Zweden bovenaan staat met het hoogste toptarief voor inkomstenbelasting. Dit tarief van 57,19 procent wordt geheven vanaf het inkomensdeel boven 64.233 euro. Dat is dus redelijk vergelijkbaar met Nederland en laat zien dat Zweden hogere inkomens daadwerkelijk zwaarder belast.
Japan staat op een tweede plek met een toptarief van 55,95 procent. Maar dat hoogste tarief geldt wel vanaf een inkomen vanaf omgerekend 330.004 euro. Dit percentage is opgebouwd uit een toptarief van 45,95 procent, plus 10 procent extra voor provinciale en gemeentelijke belastingen.
Kijk je naar de buurlanden van Nederland, dan zit het Belgische toptarief van 50 procent in de buurt van het Nederlandse. Maar dat geldt al vanaf het inkomensdeel boven de grofweg 41.000 euro. Dat tikt dus sneller aan dan in Nederland.
Frankrijk kent een lager toptarief dan Nederland van 45 procent en dit geldt pas vanaf een inkomen van meer dan 156.000 euro. In Duitsland ligt het toptarief ook op 45 procent, maar dit geldt pas vanaf het inkomensdeel boven de 265.000 euro.
Op de lijst van KPMG staan ook dertien landen in de wereld waar helemaal geen inkomstenbelasting wordt geheven. Dat zijn Anguilla, Antigua en Barbuda, de Bahama's, Bahrein, Bermuda, Brunei, de Kaaimaneilanden, Koeweit, Oman, Qatar, Saint Kitts en Nevis, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.