Een voormalig topman van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras, Pedro Barusco, heeft gezegd dat hij 22 miljoen dollar (17,75 miljoen euro naar huidige koers) aan steekpenningen heeft gekregen van de Nederlandse onderneming SBM Offshore.

Dat bedrijf levert onder meer installaties voor de productie en opslag van olie en gas.

Het bedrijf is volgens een woordvoerster nog in gesprek met de Braziliaanse autoriteiten en wilde zaterdag niet op Barusco’s stelling ingaan. Wel heeft de onderneming recent met de Nederlandse en met Amerikaanse justitie een schikking getroffen met betrekking tot beschuldigingen van omkoperij in onder meer Brazilië.

Braziliaanse media meldden zaterdag dat Barusco tegenover onderzoekers zijn inkomsten opbiecht. Het geld van SBM Offshore was volgens Barusco slechts een deel van de ruim 100 miljoen dollar die hij aan steekpenningen heeft geïncasseerd als hoofd van een afdeling van Petrobras.

Braziliaanse onderzoek SBM

Afgelopen week berichtten Braziliaanse media dat Barusco’s openhartigheid zou voortvloeien uit een deal met justitie. Hij zou de steekpenningen allemaal terugbetalen en zo uit de cel blijven. Barusco heeft bekend al sinds 1996 steekpenningen te hebben gekregen. Met deze lange ‘staat van dienst’ heeft hij mogelijk meer geld vergaard dan andere topfiguren van Petrobras en andere bedrijven die van corruptie worden verdacht.

Vrijdag 14 november werden in zes Braziliaanse deelstaten 23 (ex-)managers of (ex-)directeuren opgepakt en voor verhoor naar de zuidelijke stad Curituba gebracht, waar ze in een gewone gevangenis werden opgesloten. Het was een actie in een al acht maanden lopend onderzoek naar corruptie, 'de operatie autowasserij'. Maar pas deze maand wordt de omvang van de corruptie en voorname rol van Petrobras duidelijk.

De federale politie onderzoekt naar eigen zeggen ,,ongewone financiële transacties'' ter waarde van bijna 4 miljard dollar en verdachte contracten ter waarde van 22 miljard dollar. Onderdeel van de vreemde geldstromen is smeergeld dat bij Petrobras werd geïnd en doorgesluisd naar politici van de regeringscoalitie. Volgens de man die van 2004 tot 2012 de baas was bij Petrobras, Paulo Roberto Costa, gebeurde dat systematisch.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl