- Econoom Kenneth Rogoff waarschuwt dat de kans op een recessie in de Verenigde Staten “sterk” is toegenomen.
- Hij zegt dat de importtarieven van president Donald Trump het consumentenvertrouwen aantasten.
- Rogoff stelt dat het voor consumenten die niet op Trump hebben gestemd, “voelt als de wereldwijde financiële crisis van 2008”.
- Lees ook: Chinese regering waarschuwt andere landen voor sluiten handelsdeals met VS die China benadelen
De Amerikaanse econoom Kenneth Rogoff zegt dat de kans op een recessie in de Verenigde Staten “sterk” is toegenomen, mede door de importtarieven van president Donald Trump.
De econoom van Harvard University zegt in de podcast ‘In Good Company‘: “Het is grappig, maar de aard van de recessie die nu zou kunnen ontstaan, is een verlies aan vertrouwen onder consumenten – met name consumenten die niet op Trump hebben gestemd, wat ongeveer de helft van de Amerikanen is”.
“Voor die consumenten voelt het, alsof dit het einde van de wereld is. Het voelt zoals tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008 of tijdens de pandemie”, zegt hij.
Rogoff wordt in de de podcast geïnterviewd door Nicolai Tangen, de CEO van Norges Bank Investment Management. Dit is de beheerder van het Noorse staatsfonds voor olie en gas.
De topeconoom geeft aan dat het moeilijk is om te bepalen welke acties van Trump gemeend zijn. “Het lijkt alsof hij elke ochtend aan een rad draait als hij wakker wordt. Eerst draait hij aan het rad om te bepalen naar welk land hij zal wijzen die dag, en dan draait hij nogmaals om te zien welk tarief hij gaat heffen. De volgende dag verandert hij dan weer van gedachten”, aldus Rogoff in antwoord op de vraag over hoe hoog de importtarieven er over een jaar zouden kunnen zijn.
“Je weet niet wat gaat komen - het is alsof hij wil dat iedereen zich voor hem verstopt.” Rogoff vergelijkt landen die handelsovereenkomsten willen sluiten met Trump, met pinguïns op de Noordpool die niet opgegeten willen worden door een ijsbeer, maar hem ook niet proberen tegen te houden.
De econoom beschrijft de dollar als een munt “van middelbare leeftijd”. “We hebben tien jaar geleden een soort piek bereikt wat betreft de voetafdruk van de dollar en z'n dominantie in de wereldeconomie.”
Rogoff beschrijft de huidige periode als een "wilde" tijd. "Het lijkt een beetje op de jaren '70. Trump voelt voor mij een beetje als Nixon. Er is een gebrek aan begrip ten aanzien van de acties en plannen van de president."
LEES OOK: Het lot van de wereldeconomie en de dollar lijkt af te hangen van degenen in de directe omgeving van Trump naar wie hij luistert