Het bereiken van de hoogste posities in het bedrijfsleven is in Nederland vaak het eindstadium van een bedrijfsloopbaan, waar directeuren relatief kort verblijven.

Dat blijkt uit een analyse van de Britse zakenkrant Financial Times dinsdag naar leeftijd van leden van de raad van bestuur bij bedrijven.

De gemiddelde leeftijd is voor een lid van de raad van bestuur is in Nederland iets minder dan zestig jaar. De gemiddelde verblijfsduur van directeuren in de hoogste bestuursraad is 4,5 jaar in Nederland.

De roulatie in de top is daarmee in Nederland relatief hoog, maar hetzelfde geldt voor de gemiddelde leeftijd van topbestuurders. In Duitsland is bijvoorbeeld de gemiddelde leeftijd van leden van de raad van bestuur onder de 58 en de gemiddelde zittingsduur zes jaar, anderhalf jaar langer dan in Nederland.

VS: directeuren lang op het pluche

In de Verenigde Staten is de gemiddelde leeftijd nog iets hoger dan in Nederland (62 jaar), en de gemiddelde zittingsduur zeer lang: meer dan acht jaar. De prikkel om de rouleren in de VS blijkt relatief gering. In de Verenigde Staten is er geen code die de zittingstermijn beperkt

Volgens The Financial Times worden bestuurders die lang op hun plek blijven zitten doorgaans gezien als minder onafhankelijk. Om die reden zijn er in meerdere landen regels die voorschrijven dat oudgedienden niet mogen meebeslissen over zaken als beloningen.

In Scandinavië zijn bestuurders doorgaans een stuk jonger. In Noorwegen is de gemiddelde bestuurder 54 en heeft die ook 4,5 jaar ervaring in de raad van bestuur.

Bedrijfstop: geslacht en sector

Nederland zit in de middenmoot als het aankomt op vrouwen in de top. Bij de onderzochte bedrijven in Nederland is 25 procent van de bestuursleden vrouw. In de VS is dat slechts 15 procent en bij koploper Noorwegen, waar een quotum geldt, ruim 42 procent.

Verder blijkt uit de analyse van de FT dat er per sector verschillen zijn wat betreft de gemiddelde leeftijd van leden van de raad van bestuur en de zittingsduur.  Zo zijn directeuren in telecombedrijven vaak gemiddeld iets jonger en zitten ze korter in de raad van bestuur, terwijl toppers bij financiële instellingen vaak gemiddeld ouder zijn en ook lang in de bestuursraad verblijven.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl